Cu venituri care probabil vor ajunge la jumatate de miliard de lei anul acesta, dar si cu o istorie complexa, presarata cu acuze de monopol si practici anti-concurentiale, Electrogroup Infrastructure (E-Infra) ar putea sa fie a doua companie care se listeaza anul acesta pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Cine este E-Infra?

E-Infra este un holding infiintat in decembrie 2017, de catre fratii Teofil si Simion Muresan impreuna cu Marian Pantazescu. Fiecare dintre cei trei detin in prezent aproximativ o treime din companie.

Electrogrup Infrastructure isi are originea intr-o companie de constructii si servicii specializate, infiintata in 1997, care cu timpul a devenit un Grup de firme activ in trei segmente cheie: infrastructura de telecomunicatii, infrastructura energetica si serviciile pentru infrastructura.

Sub umbrela E-Infra se afla filialele Direct One, Electrogroup, Netcity Telecom, Nova Power & Gas si cu asociatul sau detinut in proportie de 40% Wind Energy Service East Europe.

Netcity Telecom opereaza reteaua subterana de fibra optica a Bucurestiului, compania fiind preluata integral in februarie 2017 de catre operatorul de telecomunicatii Direct One. Aceasta reprezinta cea mai importanta parte a holdingului E-Infra.

Conducerea E-Infra este asigurata de Marian Pantazescu, din functia de director general, si de catre Daniel Farmache, din functia de director general adjunct. Daniel Farmache este fiul lui Stere Farmache, fost presedinte si director general al Bursei de Valori Bucuresti.

Proiectul Netcity si acuzele de abuz de pozitie dominanta

Netcity Telecom este operatorul retelei Netcity, fiind responsabil cu finantarea integrala, realizarea si operarea acesteia, in baza unui contract de concesiune castigat intr-o licitatie publica deschisa si semnat pe 2 iunie 2008 cu Primaria Municipiului Bucuresti pentru o perioada de 49 de ani, cu o redeventa anuala de 12% din venituri. Compania estimeaza ca in viitor va plati redevente de aproximativ 2 mil. euro/an catre Primaria Bucuresti.

Scopul Proiectului Netcity, prevazut in contractul de concesiune, este acela de a oferi o alternativa sustenabila cablurilor aeriene de telecomunicatii neautorizate. Operatorii ce detin astfel de cabluri sunt obligati sa asigure migrarea acestora in subteran in termen de 120 de zile de la data la care Netcity devine disponibil in zonele lor specifice.

In 2013 lucrarile la retea au fost oprite dupa ce autoritatea de reglementare in telecomunicatii (ANCOM) a emis un aviz in care atentiona asupra neregulilor contractuale de acces la reteua NetCity si cerea modificarea acestora, acesta fiind contestat ulterior in instanta de NetCity si de Primaria Bucuresti.

Mai mult, in 2016, Consiliul Concurentei a initiat o investigatie impotriva Netcity Telecom cu privire la un posibil abuz de pozitie dominanta. Investigatia este inca in desfasurare, o concluzie a Consiliului fiind asteptata pana in prima parte a anului 2019.

Deciziile au venit in contextul in care, anumiti furnizori de internet au acuzat Netcity Telecom ca profita de faptul ca detine monopolul asupra retelei de fibra optica subterana, iar in aceste conditii impune tarife foarte ridicate.

Dupa ce Direct One a preluat Netcity in februarie 2017, investitiile in extinderea retelei au fost reluate. Potrivit companiei, Netcity a lansat in executie inca din luna iulie 2017 noi tronsoane de retea. Astfel compania va investi din fonduri proprii peste 30 mil. euro in dezvoltarea retelei subterane pentru fibra optica a Capitalei, care va depasi 2.000 de kilometri in anul 2020, dubland astfel lungimea actuala.

Cum se imparte activitatea E-Infra

Grupul E-Infra detine si opereaza infrastructura critica si presteaza servicii de constructii si mentenanta. Din aceasta pozitie, compania activeaza pe diverse piete din domeniul infrastructurii, concentrate in jurul a trei segmente principale:

  • oferirea de acces la infrastructura sa de telecomunicatii (prin Direct One si Netcity) pentru operatorii de telecomunicatii si operatorii de sisteme de distributie de electricitate;
  • servicii de distributie si furnizare de energie electrica si gaze naturale pentru consumatori industriali si casnici (prin intermediul Nova Power & Gas);
  • servicii „la cheie” (”turn-key”) de constructii si mentenanta pentru companii ce detin si dezvolta infrastructura de telecomunicatii, energie si productie industriala (prin intermediul Electrogrup si WESEE).

E-Infra opereaza cu preponderenta in Romania, cu exceptia segmentului de servicii de infrastructura cu care activeaza si in alte piete ale UE. Bucurestiul este o zona cheie pentru Grup, reprezentand cea mai importanta zona metropolitana pentru acesta si epicentrul investitiilor sale prezente si viitoare in infrastructura de telecomunicatii.

Portofoliul de clienti al companiei cuprinde jucatori din domeniul telecomunicatiilor si cel al energiei din Romania, precum si companii industriale diversificate. In portofoliul E-Infra se afla clienti precum Electrica, Enel, Vodafone, Orange, UPC, Telekom sau Bosch.

Distributia de energie

In distributia gazelor naturale, E-Infra are operatiuni in judetul Suceava. Oficialii companiei mizeaza pe rata de penetrare scazuta pe care Romania o are in acest sector (sub 30%), si spun ca exista potential semnificativ odata cu convergenta spre stadiul regasit in tari vecine, precum penetrarea de peste 90% in Ungaria.

Tot in domeniul energetic, grupul a castigat trei noi concesiuni pentru distributia gazelor naturale, acoperind cca. 11.000 de gospodarii, atat in Vatra Dornei si Moara (ambele in judetul Suceava), cat si in Huedin (judetul Cluj). E-Infra intentioneaza sa construiasca o centrala electrica pe gaz ce va fi conectata la un sistem de distributie a energiei electrice cu circuit inchis intr-un parc industrial din Campia Turzii (judetul Cluj).

Pe piata de infrastructura energetica, grupul E-Infra activeaza ca distribuitor si furnizor de energie electrica si gaze naturale, servicii complementate de detinerea de unitati de productie a energiei din surse solare.

Rezultatele financiare ale companiei

Veniturile consolidate ale grupului au atins 473,6 milioane lei in 2017, o crestere cu 49% fata de 2016. Potrivit reprezentantilor companiei, aceasta crestere a fost determinata de cresterea performantei tuturor segmentelor operationale si de achizitia Netcity in Februarie 2017. Veniturile consolidate in 2016 au fost de 318,2 milioane lei, inregistrand o crestere de 16% fata de valoarea de 273,3 milioane lei in 2015.

S1 2108 S1 2017 2017 2016 2015
Venituri 251,4 208,3 473,6 318,2 273,3
EBITDA (ajustat) 59,1 35,9 93,2 41,6 59,7
Marja EBITDA (ajustata) 24% 17% 20% 13% 22%
Profit net 30,5 54 86,2 14,2 35,2

Cifre exprimate in milioane lei

Primele detalii ale ofertei pe care E-Infra o va desfasura pe Bursa de Valori Bucuresti

Oferta publica initiala (IPO) desfasurata de E-Infra va consta intr-o componenta primara de majorare de capital social de pana la 1.250.000 actiuni ordinare noi si o oferta secundara de vanzare de pana la 1.250.000 actiuni ordinare existente. Actionarii vanzatori detin in prezent 100% din capitalul social al Companiei, dupa cum urmeaza: Teofil Muresan (34%), Simion Muresan (33%), Marian Pantazescu (33%). Acestia vor ramane majoritari in companie si dupa IPO, fiind de asteptat ca free-float-ul sa ajunga la aproximativ 30% din capitalul social.

Erse Bank, proprietarul BCR, si casa de brokeraj ceha Wood&Co. vor actiona in calitate de coordonatori globali comuni si detinatori comuni ai registrului de subscrieri in legatura cu oferta, in vreme ce BCR si BRD vor actiona ca detinatori comuni ai registrului de subscrieri in legatura cu oferta.

„Lansarea Ofertei depinde de conditiile de piata si de indeplinirea altor conditii intalnite in mod obisnuit in ofertele internationale de actiuni, inclusiv obtinerea tuturor aprobarilor necesare din partea autoritatilor de supraveghere, inregistrarea actiunilor ordinare nou emise la Registrul Comertului si inregistrarea actiunilor Societatii la Depozitarul Central Roman, precum si adoptarea tuturor hotararilor corporative relevante de catre Companie”, mentioneaza oficialii E-Infra.

Strategia de dezvoltare

Strategia grupului consta in concentrarea resurselor in vederea cresterii prezentei in segmentele de telecomunicatii, energie si servicii de infrastructura. Compania va continua sa se extinda atat prin crestere organica, cat si prin potentiale achizitii.

Cresterea organica va fi sporita prin concentrarea pe sinergiile latente. Acestea rezulta din serviciile intra-grup si apropierea de clienti in segmentul de servicii, care creeaza oportunitati de detinere de infrastructura. Cu privire la potentiale achizitii, grupul isi propune cresterea cotei de piata in special in infrastructura de telecomunicatii, prin dobandirea de active generatoare de EBITDA.

”Listarea Grupului la Bursa de Valori Bucuresti ne va permite accelerarea investitiilor in fertilul spatiu al infrastructurii din Romania si, in acelasi timp, ne va consolida pozitia nationala in piata de infrastructura-ca-serviciu (infrastructure-as-a-service). Ne-am construit strategia pe cresterea nevoii de infrastructura neutra, critica digitalizarii industriilor, si pe cererea de infrastructura moderna necesara cresterii economice. Avem un model de business integrat, cu multiple parghii de crestere, pe care suntem unic pozitionati pentru a le valorifica. O listare la bursa ne ofera fundatia solida pentru evolutia Grupului catre urmatorul nivel”, mentioneaza, intr-un comunicat de presa, Marian Pantazescu, director general al Electrogrup Infrastructure.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Sișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri