Fondul Proprietatea (FP) vrea sa vanda, prin intermediul unui IPO, pachetul de actiuni pe care il detine in cadrul Engie Romania, cel mai mare distribuitor de gaze din tara. Oficialii FP spun ca listarea va aduce beneficii tuturor actionarilor si se arata increzatori ca demersul va fi intampinat pozitiv de catre Ministerul Energiei si grupul francez Engie (fost GFD Suez), principalul actionar al Engie Romania.

Francezii controleaza 51% din actiunile Engie Romania prin intermediul mai multor firme din grup, statul roman detine aproape 37% din actiuni, in vreme ce Fondul Proprietatea are in portofoliu 11,99% din actiunile distribuitorului de gaze.

„Confirmam faptul ca, in acest moment, am solicitat includerea acestui punct pe ordinea de zi a AGA de la Engie Romania. Strategia Fondului Proprietatea consta in listarea tuturor companiilor din portofoliu care indeplinesc criteriile de marime pentru a fi listate la bursa”, mentioneaza reprezentantii Fondul Proprietatea.

Acestia subliniaza ca listarea companiilor din portofoliul FP a fost, de fapt, prevazuta in legea care a infiintat fondul si, de asemenea, a fost mentionata drept o posibilitate la momentul cand compania GDF Suez Energy Romania (in prezent Engie Romania) a fost privatizata. Propunerea FP va fi discutata intr-o Adunare a Actionarilor Engie programata sa aiba loc la data 28 noiembrie.

“Suntem increzatori ca ceilalti doi actionari principali ai companiei, Engie SA si Ministerul Energiei, vor sustine cererea noastra care aduce beneficii tuturor actionarilor precum si pietei de capital din Romania in ansamblu sau. Urmare a acestei listari, Engie Romania va trebui sa implementeze cele mai inalte standarde de transparenta impuse unei companii listate, Ministerul Energiei va avea o detinere lichida in portofoliul sau si va beneficia de mai multa transparenta, iar piata de capital din Romania va face noi pasi catre dobandirea statutului de piata emergenta”, au declarat oficialii Fondul Proprietatea.

Cele mai importante detineri din portofoliul Fondul Proprietatea

Capital social detinut de FP (%) Valoarea pachetului % din VAN FP
Hidroelectrica 19,9 757,1 35,7
Petrom 10 440,2 20,8
CN Aeroporturi Bucuresti 20 169,6 8
E-Distributie Banat 24,1 116,9 5,5
Engie Romania 12 101,2 4,8

Situatie la 29 iunie 2018

Pachetul de actiuni Engie este evaluat in portofoliul Fondul Proprietatea la 472 mil. lei (101 mil. euro), aceasta fiind a cincea cea mai mare detinere a FP, dupa pachetele de actiuni Hidroelectrica, Petrom, Enel si CN Aeroporturi Bucuresti. Daca oferta ar fi demarata si s-ar vinde la pretul de 197,43 lei/actiune, potrivit celei mai recente evaluari din portofoliul FP, IPO-ul Enel ar deveni al patrulea cel mai mare din istoria BVB, fiind depasit doar de ofertele Electrica, Romgaz si Digi Communications.

Fondul Proprietatea anuntase anul trecut ca a demarat o procedura competitiva ce poate duce la vanzari ale participatiilor pe care le detine in cadrul Engie Romania si filialelor Enel.

In piata reglementata de distributie a gazelor naturale, Engie Romania avea o cota de 61,2% la sfarsitul primului semestru din 2018, potrivit datelor ANRE. Al doilea cel mai mare distribuitor era E.ON Gaz Furnizare, cu 33%, in vreme ce restul companiilor din piata aveau cote mai mici de 1%.

In piata concurentiala, Engie ocupa pozitia a treia cu o cota de 13,2%, primele doua locuri fiind ocupate de Petrom (43,8%) si Romgaz (21,4%).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri