“Daca ma intrebati in ce ar trebui sa isi plaseze banii un investitor aflat in cautarea unor randamente anuale de doua cifre, nu as putea sa dau un raspuns clar in momentul de fata. Doua cifre este putin prea mult, iar daca ne uitam in special la Europa ar fi o adevarata provocare. Plasamentele in actiuni europene reprezinta totusi un bun punct de plecare, in conditiile in care evaluarile companiilor sunt sub media istorica iar economiile evolueaza bine”, considera Chris Morgan, senior investment specialist in cadrul Amundi.

Administratorul de fonduri este prezent in Romania prin intermediul Amundi Asset Management SAI (fost Pioneer Asset Management Romania). In 2017, grupul Amundi a preluat Pioneer Asset Management printr-o tranzactie globala evaluata la aproximativ 3,5 mld. euro.

“Baza de la care plecam in prezent este foarte diferita de cea existenta acum cativa ani; ne aflam intr-o lume cu inflatie scazuta si o crestere economica de 1-2% in pietele dezvoltate. Nicio clasa de active nu ofera in prezent un potential de crestere de doua cifre. Totusi, daca am vedea o scadere adevarata a burselor, de peste 10%, am avea oportunitati fantastice de investitii”, a declarat Nuria Trio, head of business development & investment specialists, multi-asset investments, in cadrul Amundi.

Dintre fondurile pe care Amundi le vinde si in Romania, cele mai performante au fost cele care au mizat pe piata si pe companiile americane. Astfel, fondul Amundi - Pioneer U.S. Fundamental Growth a adus investitorilor un castig de 19%, in dolari, la nivelul ultimelor 12 luni, iar Amundi – U.S. Pioneer Fund a inregistrat un randament de 17,6%. De altfel, acestea sunt in prezent cele mai performante fonduri de investitii vandute in Romania, in intervalul de timp mentionat.

2019, anul in care...
Citeste si: 2019, anul in care antreprenorii vor concura mai mult pentru fonduri

In cazul investitorilor cu un profil de risc conservator, reprezentantii Amundi recomanda fondurile de randament absolut in perioada urmatoare. In teorie, acestea ar trebui sa genereze randamente pozitive si peste ratele de inflatie in orice conditii de piata, managerii de fond avand mana libera in alegerea plasamentelor, luand atat pozitii long, cat si short.

“La nivel global, exista 7,2 trilioane de dolari cash disponibili la nivelul gospodariilor, bani amenintati de inflatie. De altfel, cash-ul a fost singurul ‘activ’ care a scazut in ultimii 15 ani. In aceste conditii, cel mai important este sa nu stai deoparte deoparate in momentul de fata si sa investesti”, mentioneaza Nuria Trio.

Analistii Amundi considera ca pietele financiare trec printr-o schimbare a sentimentului general cauzata in principal de procesul de normalizare a politicilor monetare nationale. De asemenea, acestia spun ca riscurile au crescut si volatilitatea s-a amplificat, in special in segmentul actiunilor si al valutelor.

Varful ritmului de crestere globala a fost depasit in acest ciclu economic, iar in momentul de fata intram intr-o faza de normalizare si reevaluare a activelor din pietele financiare”, a concluzionat Bertrand Pujol, head of partnerships & services in cadrul Amundi.

Apetitul pentru tranzactii al...
Citeste si: Apetitul pentru tranzactii al executivilor din tehnologie, in scadere

Sursa foto: Shutterstock