In ciuda scaderilor puternice inregistrate in 2018, bitcoin si celelalte criptomonede nu par sa fi ajuns inca la nivelul minim, insa valorile actuale sunt mai aproape de realitate dupa in 2017 au fost atinse valori “total nesustenabile”, considera Claudiu Cazacu, seful departamentului de analiza al casei de broekraj XTB Romania.

“Curentul este unul mult pesimist in cazul criptomonedelor; minimele nu au fost inca atinse, insa consider ca ne apropiem de acest moment. Este clar ca vorbim de scaderi uriase daca ne uitam la maximele de anul trecut, care erau total iesite din comun si nesustenabile. Totusi, merita notat faptul ca Bitcoin, de exemplu, inca se afla la un nivel de trei ori mai mare fata de cel de la inceputul anului 2017, ceea ce reprezinta o crestere semnificativa”, a declarat Caludiu Cazacu, in cadrul emisiunii Profesionistii in Investitii.

Un bitcoin se tranzactiona marti la pretul de 3.536 de dolari, cu 76% mai putin fata de nivelul de 15.004 dolari de la inceputul anului, si cu 82% mai putin fata de maximul istoric de aproximativ 20.000 de dolari din decembrie 2017.

La inceputul lui ianuarie 2017 un bitcoin era evaluat la aproape 1.000 de dolari, ceea ce inseamna ca investitorii pe termen lung in criptomoneda se pot lauda in continuare cu o triplare a plasamentului in doi ani de zile.

“Probabil foarte multi dintre cei care s-au ‘fript’ cu criptomonede de-a lungul ultimelor luni nu se vor mai intoarce in piata si asadar nu vom mai avea nici cresteri la fel de puternice precum in trecut. Cresterile viitoare ale acestor valute sunt conditionate de gasirea unui cadru de intelegere din partea reglementatorilor; mai exact, autoritatile nu vor tolera utilizarea valutelor virtuale fara existenta unui format prin care sa fie verificati cei care investesc sau retrag bani din criptomonede. Este o chestiune care se va rezolva pe termen lung, vorbim de 1-3 ani; nu cred ca dupa scaderile recente vorbim de o disparitie a criptomonedelor in viitor”, mentioneaza Claudiu Cazacu.

Cursul ar putea sa depaseasca 4,7 lei/euro in prima parte din 2019

In privinta monedei nationale, analistul XTB Romania se asteapta la o continuare a deprecierii in prima parte a anului viitor, in conditiile in care dezechilibrele din economie se vor reflecta asupra cursului.

“Avand in vedere deficitul comercial in crestere, chiar si Comisia Europeana asteptandu-se la un nivel care va depasi 4% din PIB, asteptarile noastre vizeaza un leu mai slab in 2019. In mod normal aceste dezechilibre se regleaza printr-un curs depreciat, astfel ca ne asteptam sa vedem un curs care sa depaseasca nivelul de 4,7 lei/euro chiar in prima jumatate a anului viitor si poate chiar mai mult ulterior”, anticipeaza Cazacu.

Acesta considera ca actualele premise ale economiei romanesti nu ne indreptatesc sa speram la un ritm de crestere al PIB mai mare de 3%, avand in vedere reducerea efectelor pozitive ale stimulilor fiscali din ultimii ani si faptul ca nivelul consumului – care in anii anteriori a propulsat economia – devine un generator de dezechilibre.

BNR a anuntat marti un curs de schimb de 4,6478 lei/euro, cu 0,14% mai mult fata de nivelul din prima sedinta de tranzactionare din 2018.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri