Lichiditatea totala a BVB a ajuns la 13,98 mld. lei anul trecut, comparativ cu 13,74 mld. lei in 2017. Structura tranzactiilor a ramas in buna parte similara celei din 2017, singurele schimbari notabile fiind cresterea cu 27% a valorii tranzactiilor cu produse structurate (la 335,5 mil. lei) si scaderea cu 44% a schimburilor cu obligatiuni (la 160,7 mil. lei).

Per ansamblu, BVB a inregistrat in 2018 o lichiditate medie zilnica de 56,1 mil. lei, comparativ cu 55,4 mil. lei in anul precedent. Lichiditatea mentionata include toate tranzactiile facute pe bursa, inclusiv deal-uri si oferte de actiuni.

Banca Transilvania (TLV) a fost cea mai tranzactionata companie din piata, cu schimburi totale de 2,13 mld. lei, aproape dublu fata de urmaritoarea BRD. Romgaz (SNG), Petrom (SNP) si Fondul Proprietatea (FP) sunt celelalte trei actiuni care completeaza top 5.

Finalul de an 2018 a marcat o scadere abrupta a tuturor actiunilor de pe BVB, ca urmare a anuntarii Ordonantei taxelor, astfel ca, dintre actiunile lichide, doar 10 au reusit sa inchida anul pe plus.

Pietele financiare au ametit...
Citeste si: Pietele financiare au ametit investitorii in T1

Corectiile au impins multe actiuni spre zona de subevaluare, astfel ca, la finalul lui decembrie, pe BVB se inregistra un PER mediu de 7,6, comparativ cu 12,8 in decembrie 2017. De asemenea, randamentul mediu al dividendelor a urcat la 10,1%, comparativ cu 7,2% la finalul anului trecut.

De notat insa ca indicatorii de evaluare sunt calculati avand in vedere preturile actuale ale actiunilor si profiturile anterioare ale companiilor – care, evident, nu sunt afectate de eventualele efecte ale noilor taxe anuntate de Guvern.

Dividendele au salvat BVB in...
Citeste si: Dividendele au salvat BVB in 2015: castigul total a ajuns la 3%

Sursa foto: Agerpres