Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inregistrat al doilea cel mai slab inceput de an din ultimul deceniu, BET, unul dintre principalii indici ai pietei, scazand cu aproape 6% in ianuarie. Introducerea taxei pe activele bancare a facut ca piata romaneasca sa fie una dintre cele doua burse din regiune care au scazut luna trecuta.

Scaderea indicilor BVB a fost determinata in primul rand de evolutia negativa a actiunilor bancare, Banca Transilvania inchizand ianuarie cu cea mai mare scaderea din piata, de 21,7%, in timp ce BRD a pierdut 12,2%. Ca urmare, indicele BET scazut cu 5,8%, BET-BK a scazut cu 2,7%, in vreme ce indicele general al pietei BET Plus a scazut cu 6%.

In schimb, BET-NG, indicele care urmareste sectorul energetic, a urcat cu 2,4%, ajutat in special de revenirea cu 7% a titlurilor Petrom.

In regiune, doar bursele din Romania si Bulgaria au scazut in ianuarie. De cealalta parte, bursele din Cehia, Ungaria si Polonia au crescut cu procente cuprinse intre 3% si 6%.

Si in vestul continentului bursele au revenit pe plus in ianuarie, dupa un final de an 2018 extrem de slab. Astfel, in Germania indicele DAX a urcat luna trecuta cu 5,8%, in Franta CAC 40 a castigat 5,5%, iar in Marea Britanie indicele FTSE 100 a avut un plus de 3,1%.

Ce faci cand investesti pe...
Citeste si: Ce faci cand ai investitii si Guvernul jongleaza cu taxele?

La realizarea top 5 cele mai mari cresteri/scaderi din ianuarie au fost luate in calcul doar actiunile cu o lichiditate lunara de minim 1 mil. lei


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Ministerul Energiei a cerut amanarea taxei de 2% pe afaceri