Proiect de lege pentru desfiintarea ASF si reinvierea CNVM

Deputatii ALDE Daniel Olteanu, Adrian Mocanu si Alexandru-Stefan Baisanu au initiat un proiect de lege prin care vor desfiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) si reinfiintarea fostelor autoritati care supravegheau sectorul financiar romanesc: CNVM – piata de capital; CSA – piata asigurarilor; CSSPP – piata pensiilor private.

In expunerea de motive, acestia subliniaza modul “greoi” in care ASF isi desfasoara activitatea, in ciuda faptului ca Autoritatea a fost infiintata pentru rezolvarea disfunctionalitatilor constatate in activitatea desfasurata si desi schema de personal a fost majorata semnificativ.

“In fapt, s-a realizat doar reunirea celor trei autoritati sub acelasi acoperis, intrucat si in prezent, cele trei sectoare de activitate functioneaza separat, au personal separat, conduceri separate si, desi schema de personal a fost majorata semnificativ, activitatea ASF se desfasoara deosebit de greoi, Consiliul ASF fiind sufocat de multitudinea actelor individuale pe care trebuie sa le emita”, mentioneaza deputatii ALDE.

Principala tinta a criticilor acestora este piata de capital, a carei evolutie “confirma disfunctionalitatile in activitatea ASF”.

“Din 2013 (anul infiintarii ASF) si pana in prezent numarul companiilor care intermediaza tranzactii pe Bursa de Valori Bucuresti s-a diminuat cu peste 50%. Numarul conturilor deschise la Bursa de Valori Bucuresti de catre investitorii individuali s-a diminuat cu peste 60%, in prezent sunt doar 60.000 de conturi din care doar 15.000 active in comparatie cu Polonia spre exemplu, unde numarul conturilor deschise de catre investitorii individuali depaseste 1,5 milioane la o populatie de doua ori mai mare fata de cea a Romaniei”, se mentioneaza in expunerea de motive.

Citeste si:
Marcu, ASF: Garantez că toate fondurile de pensii private respectă...
Marcu, ASF: Garantez că toate...

Avand in vedere disfunctionalitatile constatate, mai ales in ultima perioada, in activitatea desfasurata in sectorul pietei de capital, cel al asigurarilor si al sistemului de pensii private, este necesara adoptarea unor masuri de ordin legislativ, care sa asigure eficientizarea activitatii de supraveghere sectoriala realizata in afara ariei de compententa a bancii centrale, concluzioneaza cei trei deputati ALDE.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri