TeraPlast isi face companie independenta din linia de business de reciclare - TeraPlast Recycling

Grupul TeraPlast, cel mai mare producator de materiale de constructii cu capital romanesc, a anuntat lansarea TeraPlast Recycling – o companie rezultate ca urmare a desprinderii din TeraPlast SA a liniei de business de reciclare.

„In Europa, piata deseurilor de PVC rigid reciclat la nivelul anului 2018 a fost de 480.000 de tone, in contextul in care maxim 20% din acest tip de deseuri se recicleaza. Asta inseamna ca peste 2 milioane de tone au ramas in natura. Produsele din PVC rigid au o durata de viata cuprinsa intre 30 si 50 de ani in functie de aplicatie. Astfel, este usor sa estimam unde vom ajunge in urmatorii 10 ani daca nu luam masuri concrete in ceea ce priveste reciclarea. In acest context, TeraPlast Recycling este raspunsul la o necesitate la nivel european si o cale prin care Romania face pasi importanti in domeniu. Compania se pozitioneaza pe locul 1 in Romania si in top 10 reciclatori de PVC rigid din Europa, dupa capacitatea de procesare de 12.000 tone anual”, mentioneaza, intr-un comunicat de presa, Dorel Goia, presedintele Consiliului de Administratie TeraPlast.

Gestionarea impactului pe care activitatea TeraPlast il are asupra mediului face parte din politica de guvernanta corporativa a companiei, aceasta facand pasi importanti in reducerea amprentei de carbon, prin eficientizare energetica si cresterea cantitatii de materiale pe care le recicleaza.

„Promovam importanta reciclarii PVC-ului rigid, atat post-industrial, cat si post-consum si ne-ar placea sa vedem ca initiativa noastra va inspira mediul de afaceri autohton in aceasta directie. Valoarea transferului liniei de business este de 4,8 milioane de euro” a adaugat Dorel Goia.

Deseurile sunt procesate folosind tehnologii si facilitati avansate de reciclare, cu utilaje de ultima generatie achizitionate de la producatori de profil, din Germania si Italia. In perioada august 2018 – martie 2019, sectia de reciclare, devenita acum TeraPlast Recycling, a avut o medie lunara procesata de 650 tone PVC rigid. Materialul reciclabil provine atat din productia proprie, cat si din achizitii. Astfel, anul trecut, 54% din materia prima procesata a provenit din Europa, din tari precum Olanda, Danemarca sau Italia si doar 46% din Romania.

Citeste si:
Bursa este la maxime istorice. Ce dividende vor distribui companiile?
Bursa este la maxime...

„Suntem convinsi ca Ministerul Mediului isi va indeplini menirea si va introduce obligativitatea ca firmele de colectare sa nu ingroape deseurile din PVC rigid, ci sa le vanda. Pentru TeraPlast este de preferat sa cumpere din Romania, decat sa plateasca 2.000 de euro pentru un transport de 20 de tone din Olanda”, a mai precizat Dorel Goia.

Din perspectiva originii, 52% din totalul de deseu din PVC rigid procesat in 2018 a fost post-consum, iar 48% a fost de origine post-industriala.

Sursa foto: Shutterstock
Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Sișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-sef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri