Venitul mediu brut incasat de angajatii din cele mai mari companii listate pe Bursa de Valori Bucuresti (excluzand SIF-urile) a urcat in anul 2018 la 7.000 de lei/luna (circa 4.000 lei/luna net). Salariile brute au crescut astfel in medie cu apoximativ 25% fata de anul precedent, in primul rand ca urmare a transferului contributiilor sociale de la angajator la angajat.

Pentru realizarea articolului au fost luate in calcul companiile incluse in indicele BET-XT.

Fondul Proprietatea si SIF Muntenia nu au fost luate in calcul din cauza ca acestea sunt administrate in baza unor contracte de management semnate cu firme independente.

Medlife nu a fost luata in calcul deoarece raportarile pe 2018 ale companiei nu includ informatii suficiente cu privire la numarul angajatilor si cheltuielile cu salariile.

Salariile/veniturile brute mentionate in articol includ atat salariile, cat si sume suplimentare precum bonusuri de performanta, scheme de participare la profit a personalului sau, in anumtie cazuri, actiuni gratuite distribuite angajatilor.

Incepand cu luna ianuarie 2018, ca urmare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 79 de actualizare a Codului Fiscal, anumite contributii la asigurarile sociale au fost transferate de la angajator la angajat.

Pentru a compensa aceasta povara fiscala asupra angajatilor, multe firme au decis astfel sa mareasca salariile brute, astfel incat salariile nete ale angajatilor sa ramana cel putin la nivelul identic celui inregistrat in 2017.

Ca si in anii precedenti, Societatile de Investitii Financiare (SIF) listate pe bursa si-au remunerat cel mai bine angajatii. Numarul mic de angajati al SIF-urilor si faptul ca acestea adesea implementeaza scheme de participare a personalului la profit, face ca salariile in SIF-uri sa fie cu mult peste media obisnuita intalnita in randul altor companii listate.

In cazul SIF Moldova (SIF2), compania aflata pe primul loc in clasament, cheltuielile cu salariile celor 34 de angajati au fost de 24,7 milioane lei in 2018. Acest lucru inseamna ca teoretic remuneratia medie a ajuns la 60.500 lei/angajat anul trecut. Practic insa, cifra este cu mult trasa in sus de veniturile incasate de cei 5 administratori ai companiei, salariile si indemnizatiile acestora reprezentand 67% din totalul cheltuielor. Contactati de wall-street.ro, reprezentantii SIF2 au explicat ca nivelul cresterii semnificative a cheltuielilor cu salariatii in 2018 se datoreza cheltuielilor suplimentare cu actiunile distribuite gratuit angajatilor si managementului societatii (in 2017 societatea nu a avut astfel de cheltuieli) si cresterilor salariilor brute pentru a compensa mutarea contributiilor la asigurarile sociale de la angajator la angajat.

SIF Banat-Crisana a fost singurul SIF unde anul trecut nu s-a inregistrat o crestere semnificativa a salariilor sau a cheltuielilor cu salariatii, in vreme ce in cazul SIF Moldova, SIF Transilvania si SIF Oltenia, venitul mediu brut per angajat a crescut cu 65%, 43% si respectiv 40%.

Banca Transilvania, cea mai mare crestere a cheltuielilor cu salariatii dupa preluarea Bancpost

Cu o crestere a salariului mediu brut de 53%, la 9.300 lei/luna, Banca Transilvania (TLV) iese puternic in evidenta comparativ cu restul companiilor listate. Cresterea s-a datorat atat compensarii transferului contributiilor de la angajator la angajat, dar mai ales faptului ca Banca Transilvania a preluat Bancpost.

“Atat la nivelul Grupului, cat si la nivelul Bancii, cheltuielile cu personalul au crescut: cu 35%, respectiv 40%, fata de anul precedent. Cresterile au aparut in contextul achizitiei si integrarii Bancpost”, explica reprezentantii bancii.

Cel mai probabil banca a avut sume importante de platit, ca plati compensatorii, angajatilor Bancpost care nu au intrat in noua organigrama dupa preluarea bancii de catre Banca Transilvania.

Petrom (SNP), cea mai mare si cea mai profitabila companie din Romania in 2018, depaseste Banca Transilvania, remuneratia medie bruta in compania petroliera ajungand la aproximativ 10.000 de lei/luna.

In partea inferioara a clasamentului se afla Digi Communications (DIGI), proprietarul RCS&RDS, vinaria Purcari (WINE) si Sphera Group (SFG), proprietarul francizelor KFC, Pizza Hut si Taco Bell in Romania. Salariul mediu brut in cadrul operatorului fast-food a fost in 2018 de 2.400 lei/luna, suma apropiata minimului brut pe economie stabilit prin lege la 1.900 lei.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri