Pretul benzinei ar putea sa urce cu 5-6% (0,27 – 0,33 lei/litru) in urmatoarele saptamani, ca urmare a atacurile din weekend asupra unor instalatii petroliere din Arabia Saudita si a exploziei cotatiei titeiului in pietele internationale.

“Daca instalatiile saudite nu sunt repuse in functie foarte rapid, adica in cateva zile, ma astept la o crestere semnificativa, de 5-6%, a pretului benzinei in Romania. Spun asta tinand cont de cresterea puternica a barilului de petrol din ultimele zile, dar si avand in vedere influenta valutara nesemnificativa din aceasta perioada. Nu cred insa ca scumpirea va fi una brusca, ci mai degraba una graduala, care va avea loc de-a lungul a catorva saptamani”, mentioneaza Claudiu Cazacu, seful departamentului de analiza al casei de brokeraj XTB Romania.

Marti, pretul mediul al unui litru de benzina standard in Bucuresti era de 5,5 lei, nivel practic identic celui din weekend. O scumpire de 5% ar urca pretul mediu al litrului de benzina la aproximativ 5,77 lei/litru.

Sambata au avut loc doua atacuri cu drone asupra unor instalatii petroliere saudite, provocand oprirea a ceea ce a fost estimat la 5% din productia globala de titei. Luni, pretul petrolului a sarit cu 20% in cateva ore, aceasta fiind cea mai mare crestere intra-day din ultimii 30 de ani. La finalul zilei, barilul de petrol Brent se tranzactiona la 68,9 dolari, maximul ultimelor patru luni. Cotatia titeiului s-a stabilizat in sedinta de marti, barilul Brent fiind tranzactionat pentru aproximativ 67,9 dolari.

Pe Bursa de Valori Bucuresti, Petrom – compania conectata cel mai puternic la evolutiile petrolului pe pietele internationale, a crescut luni cu 1,1%, in vreme ce marti a urmat o scadere modesta, de 0,3%.

“SUA va elibera din rezervele strategice de petrol pentru a acoperi aceasta ‘gaura’ din productia globala, fapt ce duce la o stabilizare a cotatiilor timp de cateva zile. Totusi, in acest fel dispare marja de siguranta din piata globala a titeiului; practic, in acest moment orice problema minora din statele producatoare de petrol va duce la o limitare a ofertei si la un impact mult mai puternic asupra preturilor decat in trecut”, a mai adaugat analistul XTB Romania.

Si in SUA este asteptata o scumpire cu 10-25 de centi/galon (echivalentul a 15 – 28 de bani/litru), potrivit CNN.

Atacurile din weekend au determinat intreruperea productiei a 5,7 milioane de barili de titei, circa 50% din productia totala a Aramco – companie petroliera controlata de Arabia Saudita. Cele doua atacuri au fost revendicate de rebelii yemeniti houthi.

Sauditii au promis ca inchiderea instalatiilor este doar temporara, insa analistii se tem ca sistarea productiei ar putea sa se prelungeasca.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a acuzat Iranul pentru atacuri, si a subliniat ca “Statele Unite vor actiona cu partenerii si aliatii pentru a asigura aprovizionarea pietelor energetice si pentru ca Iranul sa dea socoteala pentru agresiunea sa”.

De altfel, principalul risc in momentul de fata este reprezentat de amplificarea conflictului din Orientul Mijlociu

Riscul unui conflict intre SUA si Iran a devenit unul foarte real, iar o materializare a acestuia ar duce la scumpiri de 20%, nu 5% cum estimam in prezent”, considera Claudiu Cazacu.

“Daca in regiune vor avea loc replici (n.red. din partea SUA/Arabia Saudita) la aceste atacuri, orice crestere a pretului la petrol va fi susinuta de riscul implicit al unei recesiuni economice”, concluzioneaza Nick Butler, expert in piata de energie, citat de BBC.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri