Mai mult de 60% din cele 84 de companii listate la Bursa de Valori Bucuresti nu ofera informatii suficiente investitorilor despre performanta lor economica, sociala si de mediu, conform unei analize realizate de INNOVA Project Consulting, o companie independenta de consultanta in raportarea non-financiara si de sustenabilitate.

Analiza s-a realizat pe baza informatiilor publice cuprinse in raportul administratorilor, raportul non-financiar / declaratia non-financiara sau alte documente similare aferente exercitiului financiar 2018.

"Problema lichiditatii cu care se confrunta piata de capital din Romania este intretinuta si de un nivel insuficient de transparenta a companiilor listate. Acestea trebuie sa comunice pe de o parte mai mult si mai des informatii care ar putea fi de interes pentru investitori, iar pe cealalta parte sa imbunatateasca nivelul de calitate al raportarilor anualei, se arata in analiza Innova Project Consulting.

Potrivit sursei citate, realizarea de raportari non-financiare care sa furnizeze investitorilor, dar si altor parti interesate, informatii cat mai complete si relevante despre intreaga performanta a companiei, stabilita ca si obligatie pentru unele dintre companiile listate, "inca nu a ajuns la un nivel de calitate suficient de mare".

De asemenea, multe dintre companiile care au publicat astfel de raportari nu raspund inca in totalitate la cerintele actului normativ (Ordinul MFP Nr. 1938/2016), avand in vedere ca nu prezinta procesul prin care s-au identificat informatiile non-financiare considerate relevante, nu ofera o cheie de citire a performantei companiei prin includerea unor indicatorii sau nu descriu modul in care sunt gestionate aspectele non-financiare.

"Din pacate, acest lucru nu incurajeaza si restul companiilor care nu sunt obligate sa publice o raportare non-financiara, cu toate ca beneficiile sunt foarte mari. Acestea aleg fie sa introduca in Raportul Administratorilor un minim de informatii sociale si de mediu, dar care nu furnizeaza o imagine de ansamblu, fie nu comunica niciun fel de informatie non-financiara", se spune in comunicat.

Potrivit sursei citate, la nivel international, exista dovezi din ce in ce mai mari ca emitentii care publica informatii de calitate privind performanta economica, sociala si de mediu, cunoscute si ca informatii ESG (Environment, Social and Governance) sunt mai capabile sa atraga si sa pastreze investitori pe termen lung.

Conform studiului Global Survey of Individual Investors din 2018 realizat de Natixis Investment Managers, 73% dintre investitori sunt mai predispusi sa investeasca intr-o companie care isi imbunatateste performanta de mediu prin reducerea amprentei de carbon, iar 56% dintre investitori considera ca o companie care prezinta o integritate mai mare in practicile sale de afaceri, va fi mai performanta decat companiile concurente.

In Romania, din companiile listate obligate sa raporteze, 24 au publicat informatii non-financiare prin una din cele doua modalitatii de raportare prevazute de Ordinul MFP Nr. 1938/2016 (Raport Non-financiar separat sau Declaratie Non-financiara inclusa in Raportul Administratorilor), din care doar 9 utilizand un standard international de raportare, 7 companii au publicat o serie de informatii non-financiare in mod dispersat in Raportul Administratorilor, in timp ce o companie nu a publicat astfel de informatii.

Pe langa obligativitatea raportarii acestor informatii non-financiare, companiile, in special cele listate, trebuie sa constientizeze beneficiile pe care le pot avea, cum ar fi intarirea capacitatii companiei de a atrage noi investitori, prin furnizarea unor informatii care explica dezvoltarea sustenabila a companiei pe termen lung.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri