Dezoltarea tehhnologiei a deschis tot mai mult calea oamenilor obișnuiți către piețele financiare globale. Însă accesul facil pentru investitorii individuali la piețele internaționale vine cu necesitatea de a se educa cu privire la acestea și de a înțelege riscurile pe care și le asumă. Ionuț Paulenco, analist al platformei de investiții eToro, a vorbit pentru wall-street.ro despre lucrurile pe care ar trebui să le luați în considerare înainte de a investi în 2021.

Fă-ți temele

După ce ai stabilit pe ce platformă vrei să investești, trebuie să îți faci temele. A investi înseamnă mai mult decât alegerea câtorva acțiuni la întâmplare, cu speranța că totul va merge bine de la sine. Un exemplu familiar ar fi că atunci când îți cumperi o casă nu alegi una în mod aleatoriu de la mica publicitate, ci vei merge să o vizitezi. Iar ca să determini dacă are un preț corect, te uiți la cartier, la piața imobiliară în general și apoi iei o decizie.

În mod similar, înainte de a începe să investești în acțiuni sau în orice altă clasă de active, trebuie să cercetezi piața pentru a înțelege în ce investești. Citește despre fiecare activ și investește numai atunci când te simți confortabil că poți lua o decizie bine informată.

- Ionuț Paulenco, analist eTorro (foto) -

Datorită internetului, în zilele noastre este ușor să accesezi informații despre companiile listate. Poți vedea care sunt veniturile și istoricul lor, poți citi noutățile și recomandările lor pentru investitori. Informațiile despre sector sau piață sau chiar știrile politice sunt, de asemenea, importante - de exemplu, putem vedea acum modul în care companiile aeriene, chiar și cele mai performante, sunt afectate de restricțiile de călătorie Covid-19 sau modul în care pachetele de stimul economic afectează piețele. Să fii la curent cu lucrurile care se întâmplă în spațiul media te ajută să înțelegi mai bine evoluțiile acțiunilor și trendurilor din piețe.

Definește-ți obiectivele financiare

Înainte să-ți investești banii, trebuie să ai o idee clară despre ceea ce dorești să realizezi și cum vei face acest lucru. Trebuie să înțelegi care sunt obiectivele tale personale ca investitor. Plănuiești să investești pe termen lung (10 ani de exemplu) sau pe termen scurt? Ce tipuri de investiții te vor ajuta să-ți atingi obiectivele? Ce ești pregătit să riști?

Sursă foto: Shutterstock

Investitorii ar trebui încurajați să-și definească o strategie de investiții care să se potrivească cu nevoile lor, și inclusiv cu atitudinea lor față de risc. Pentru a atenua riscul, ar trebui să își diversifice portofoliul, să adopte o atitudine pe termen lung și să investească doar în instrumentele financiare cu care sunt familiarizați și pentru care înțeleg riscurile pe care și le asumă.

Investește banii de care nu ai nevoie în următorii cinci ani

Apetitul pentru risc ar trebui să fie legat întotdeauna de obiectivele de investiții. Evaluează-ți situația financiară actuală pentru a înțelege dacă îți poți asuma riscul și investește întotdeauna cu bani de care nu vei avea nevoie în următorii cinci ani. Nu investi niciodată mai mult decât îți poți permite să pierzi!

Trebuie să ai un orizont de timp suficient de lung pentru investițiile pe care le faci, pentru a evita fluctuațiile pieței. Dacă ai la dispoziție o sumă, dar știi că vei avea nevoie de acest capital în următoarele 12 luni, atunci recomandarea este să investești într-o clasă de active mai puțin volatilă, cum ar fi acțiunile blue-chip (companii bine cunoscute, lidere în industriile în care activează) sau obligațiuni.

Sursă foto: Shutterstock

De-a lungul timpului, piețele bursiere au oferit profituri excelente investitorilor pe termen lung. De exemplu, de la înființarea indicelui S&P 500 (indice bursier compus din cele mari 500 de companii americane) în 1926, el a crescut în medie cu 10% anual. Acesta este un randament mult mai mare decât cele generate de alte active, cum ar fi obligațiunile de stat. De asemenea, puteți începe să investiți în acțiuni cu o sumă relativ mică de bani utilizând o platformă fără comisioane, deoarece comisioanele vă pot afecta marjele de profit.

Unul dintre factorii care descurajează oamenii să facă investiții online este costul. Este încă răspândită ideea că ai nevoie de foarte mulți bani pentru a începe să investești. Mai mult, investițiile în acțiuni sunt percepute adesea ca un proces extrem de complex, care implică cunoștințe tehnice și atrage comisioane costisitoare. Nu mai este cazul. O serie de platforme de investiții online, inclusiv eToro, efectuează tranzacții cu acțiuni fără comisioane, precum și acțiuni fracționale - poți cumpăra de fapt o parte, un procent dintr-o acțiune, exprimat în dolari. Acest lucru oferă posibilitatea de a investi cu 50 de dolari în acțiuni cu valoare mare, cum ar fi cele ale firmelor Amazon (care se tranzacționează la aproximativ 3.000 de dolari pe acțiune), Tesla (peste 700 de dolari) sau Alphabet (Google) - ale cărei acțiuni ar costa în jur de 2.000 de dolari bucata.

Exersează înainte de a începe să investești

Începe cu sume mici de bani sau exersează cu un cont demo virtual, în timp ce înveți piețele și îți definești strategia.

Sursă foto: Shutterstock

Conturile demo ale mai multor platforme online îți permit să exersezi fără riscuri. Fiecare utilizator care se înregistrează primește acces la un cont demo, creditat cu bani virtuali, astfel încât să-și poată exersa strategiile, învățând să lucreze cu platforma înainte de a investi cu bani reali.

Diversifică-ti portofoliul

Diversificarea este o strategie de management a riscurilor iar proverbul „nu-ți pune toate ouăle în același coș” explică foarte bine conceptul. Cu alte cuvinte, investește în diferite active sau părți ale pieței pentru a-ți limita expunerea la o anumită clasă de active sau instrumente financiare.


Sursă foto: Shutterstock

Scopul diversificării nu este de a obține randamente foarte mari, ci de a gestiona riscurile. Gândiți-vă cum ar fi fost dacă v-ați fi investit toate economiile în acțiunile unei companii aeriene înaintea pandemiei, care a îngreunat călătoriile. Nu doriți să depindeți complet de performanța unei companii sau de un singur sector, poate chiar nici de economia unei singure țări sau a unui continent.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri