Marile banci americane sunt precaute in privinta anului 2020, insa niciun analist nu indrazneste sa pronunte cuvantul “scadere” in cazul burselor sau sa prognozeze o recesiune anul acesta.

Bank of America

Scenariul de baza: Suntem moderat optimisti. Razboiul comercial ramane fundamentul estimarilor noastre macroeconomice pentru 2020, in vreme ce alegerile de anul acesta (n.red. din SUA) se apropie.

Valute: Ne asteptam la un curs EUR-USD de 1.15 la finalul anului 2020 (n.red. in prezent 1.11), cu o depreciere modesta a dolarului.

Petrol: Ne asteptam la o evolutie moderata a petrolului in 2020. Barilul WTI se va tranzactiona la o medie de pret de 54 dolari, in vreme ce Brent la 60 dolari.

Citi

Scenariul de baza: Riscuri exista insa nu esitmam o recesiune globala (sau in SUA) in 2020. Credem ca nivelul cresterii economice globale se va stabiliza la 2,7% anul acesta si in 2021, pe masura ce activitatea globala de productie isi va reveni.

Burse si actiuni: Piata “bull” ramane in picioare. Tinta noastra pentru S&P 500 la finalul anului 2020 este de 3.375 puncte (n.red. crestere anuala de 4,4%). Ne asteptam ca nivelul mediul al castigurilor de anul acesta sa varieze mai degraba intre 6 si 8% la nivel global, randamente de doua cifre fiind putin probabile.

Alegeri SUA: Avand in vedere ca majoritatea candidatilor isi doresc o economie puternica, credem ca alegerile ar putea sa se transforme intr-un stimul pentru burse daca vom ajunge sa avem noi reduceri de taxe si investitii in infrastructura.

Deutsche Bank Wealth Management

Scenariul de baza: Istoria arata ca anii de cresteri puternice (precum 2019) nu sunt urmati de prabusiri, ci mai degraba de cresteri modeste. Asadar, 2020 poate sa fie abordat in spirit pozitiv. Ne asteptam la la o incetinire a cresterii economice globale, dar sansele unei recesiuni in SUA sunt limitate.

Cresterea PIB in SUA este estimata sa se reduca de la 2,2% in 2019 la 1,6% in 2020. In zona euro, cresterea s-ar reduce de la 1,1% la 0,9%.

Burse si actiuni: Evaluarile actiunilor sunt in prezent “intinse” spre maxim iar perceputa lipsa a unor investitii alternative nu va fi suficienta pentru a duce la noi cresteri de preturi. Totusi, o crestere moderata a profiturilor inregistrate de companii, de pana la 10%, ar trebui sa furnizeze o oarecare sustinere pentru burse, noi cresteri pentru indicii bursieri in 2020 fiind destul de probabile.

Goldman Sachs

Scenariul de baza: Activele riscante au beneficiat de reducerile dobanzilor aplicate de banca centrala in 2019, insa de-acum inainte cresterea (economica) va trebui sa sustina randamentele viitoare. Ne asteptam la o crestere a profiturilor companiilor si la o crestere economica moderat mai buna, si asadar la castiguri decente de pe urma activelor riscante. Totusi, vedem si destul de multe riscuri, precum si evaluari mai “provocatoare”, asadar potentialul de crestere este limitat.

Burse si actiuni: Pe termen mediu, ramane loc de crestere in sectoarele ciclice, in special in SUA si pietele emergente de capital. Analistii nostri vad valoare in sectoarele ciclice subevaluate precum cel financiar, industrial si al bunurilor de larg consum.

JPMorgan Chase

Scenariul de baza: Credem ca factorii pozitivi de crestere se vor mentine in 2020, sau cel putin in prima jumatate a anului. Anumite elemente negativa ar putea sa apara ulterior, ceea ce vor face din 2020 un an cu doua jumatati diferite.

Burse si actiuni: Ne asteptam la retrageri de bani din fondurile de obligatiuni in 2020 si la infuzii de capital in fondurile de actiuni. O asemenea miscare ar sustine cresterea burselor. Credem ca actiunile inca mai pot creste. Avem o tinta de 3.400 puncte pentru indicele S&P 500 (n.red. crestere anuala de 5,2%) la final de an.

Morgan Stanley

Scenariul de baza: 2020 va fi un an cu o revenire globala neuniforma ce se va lovi de evaluari neuniforme. Strategia noastra este de a fi mai agresivi in piete mai bine evaluate ,aflate la inceputul unui ciclu de crestere, si mai defensivi in piete cumpe, care au mai putin potential.

Burse si actiuni: Pe termen scurt, lichiditatea furnizata de FED ar putea sa ajute S&P 500 sa depaseasca chiar si tinta noastra de final de an (3.250 puncte), insa pana in aprilie acest avant va disparea iar bursa va trebui sa se bazeze mai mult pe date fundamentale – iar aici exista o nesiguranta mai mare decat in mod normal.

Petrol si aur: Analistii Morgan Stanley vad un echilibru fragil in piata petrolului, OPEC programand noi reduceri ale productiei pentru a tine pretul barilului in jurul cotatiei de 60 dolari/baril. Aurul ar trebui sa ramana in jurul unui pret de 1.500 dolari uncia (n.red 1.548 dolari/uncie cotatia din prezent) avand in vedere ca SUA si China fac progrese in privinta unui acord comercial.

UBS

Scenariul de baza: Ne asteptam la o revenire in 2020, insa la una mult mai slaba de ceea ce se crede in general.

Burse si actiuni: Ne asteptam la un prim semestru slab pentru actiuni si la un un semestru doi mai bun. Scenariile extreme sunt putin probabile, indiferent de cine va fi viitorul presedinte al SUA. Ne asteptam la volatilitate, dar in 2020 preferam S&P 500 in locul Europei. Celelalte piete preferate sunt Japonia, China si Marea Britanie, in vreme ce ramanem precauti in privinta Australiei si pietelor emergente (excluzand China).

Sursa date: Bloomberg, rapoarte anuale banci

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri