Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, prin Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), a negociat obținerea a peste 100 de milioane de euro (aproximativ 502 milioane de lei) cu titlu de dividend extraordinar de la trei companii din Grupul ENEL, în care SAPE este acționar minoritar. La finalul lunii februarie, aproximativ 95% din sumă a fost virată deja în conturile SAPE, anunță Ministerul Economiei.

Dividendele au fost distribuite din rezultatul raportat al anilor anteriori, iar negocierile pentru acordarea lor au fost purtate între reprezentanți ai SAPE, ai Grupului Enel și ai Fondului Proprietatea, decizia privind plata dividendelor fiind realizată prin acordul comun al părților. De cealaltă parte, Fondul Proprietatea a anunțat încasarea unor dividende în valoare de 522,9 mil. lei.

Valoarea dividendelor este conformă cu participația pe care Statul Român le are în societățile menționate: 10% din acțiunile E-Distribuție Muntenia, 24,86% din acțiunile E-Distribuție Banat, respectiv 24,9% din acțiunile E-Distribuție Dobrogea.

Discuțiile din partea statului au fost coordonate de Virgil Popescu, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri - prin echipa SAPE condusă de Bogdan Stănescu, președintele Directoratului SAPE SA.

„Majoritatea sumei a fost deja încasată pe 21 februarie 2020. Urmează ca restul de plată, reprezentând 20% din sumele aferente dividendelor distribuite de E-Distribuție Dobrogea să se achite până la jumătatea lunii august 2020”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energie și Mediului de Afaceri.

Citeste si:
Dacia ar putea reporni producția în a doua jumătate a lunii aprilie
Coronavirus | Dacia ar putea...

„Este o premieră pentru România și un succes categoric în negocierile purtate pentru distribuirea de dividende. Negocierile efective s-au încheiat, favorabil pentru statul român, în data de 30 decembrie. În acest context, SAPE va stinge litigiile pentru recuperarea sumelor reprezentând dividende care i s-ar fi cuvenit până la 31 decembrie 2018”, spune Bogdan Stănescu, Președintele Directoratului SAPE.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
Fondul Proprietatea încasează peste jumătate de miliard de lei cash de la ENEL
Setari Cookie-uri