Pieţele de acţiuni din întreaga lume înregistrează cea mai proastă săptămână de după criza financiară din 2008, pe măsură ce investitorii renunţă la acţiunile considerate riscante ca urmare a îngrijorărilor că epidemia de coronavirus va deveni o pandemie şi va declanşa o recesiune globală.

Speranţele că epidemia care a început în China se va termina în câteva luni iar activitatea economică va reveni la normal au fost spulberate în condiţiile în care numărul cazurilor de infecţie raportate la nivel mondial l-a depăşit pe cel din China.

"Nici măcar nu mai este nevoie să aşteptăm publicarea datelor statistice pentru a vedea cât de grav este afectată economia. Poţi vedea cum vânzările companiilor aeriene şi hotelurilor au scăzut la jumătate. Este corect să spunem că impactul coronavirusului va fi mult mai mare decât războiul comercial dintre SUA şi China", a declarat Tomoaki Shishido, senior economist la Nomura Securities.

Indicele global MSCI a coborât cu 0,5% după o cădere de 3,3% joi. De la începutul acestei săptămâni şi până în prezent a pierdut 9,3%, ceea ce înseamnă că este pe cale să înregistreze cel mai grav declin săptămânal după prăbuşirea de 9,8% înregistrată în luna noiembrie 2008.

Bursele de pe Wall Street sunt în fruntea acestui declin, în condiţiile în care indicele S&P 500 a înregistrat joi o contracţie de 4,42%, cea mai mare scădere procentuală înregistrată după luna august 2011. După ce, la data de 19 februarie 2020, a atins un maxim istoric, indicele S&P 500 a pierdut 12%, cea mai gravă corecţie înregistrată de acest indice în doar şase zile, în timp ce indicele Dow Jones Industrial Average a pierdut 1.190,95 puncte, cea mai mare scădere înregistrată vreodată.

Indicele de volatilitate CBOE, denumit şi "indicele de frică" a crescut joi până la 39,16 puncte, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, cu mult peste intervalul 11-20 puncte la care a evoluat în ultimele luni. Acest indice, care măsoară aşteptările pieţei de capital cu privire la evoluţia preţului acţiunilor la S&P 500 în următoarele 30 de zile, ajunge în perioade de criză la 50 de puncte.

În Asia, indicele regional MSCI excluzând Japonia a scăzut cu 2,4%. Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a pierdut 4% pe fondul îngrijorărilor că Jocurile Olimpice programate a se desfăşura în perioada iulie-august ar putea fi anulate din cauza coronavirusului.

Aproximativ 10 ţări au raportat descoperirea primelor cazuri de coronavirus în ultimele 24 de ore, inclusiv Nigeria, cea mai mare economie din Africa.

Îngrijorările cu privire la o recesiune majoră au dus cotaţia petrolului la cel mai scăzut nivel din ultimul an. Cotaţiile futures pentru ţiţeiul american au scăzut cu 2,7%, până la 45,85 dolari per baril, după ce au pierdut deja 14,1% în această săptămână, ceea ce înseamnă cea mai mare scădere din ultimii nouă ani.

În paralel, investitorii se îndreaptă spre securitatea oferită de obligaţiunile considerate cu grad mare de siguranţă. Randamentele pentru obligaţiunile americane pe zece ani au atins un minim istoric de 1,241%. Tot pe fondul reorientării investitorilor spre active sigure, cotaţia aurului a ajuns la 1.646,4 dolari, în apropiere de cea mai ridicată valoare din ultimii şapte ani, la 1.688,9 dolari, atinsă la începutul acestei luni.

Citește și: De teama coronavirus, investitorii români încep să înroșească telefoanele brokerilor.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri