Cu un guvern în aer și cu primul caz de coronavirus confirmat în România, Bursa de Valori București se află la cea de-a șasea ședință consecutivă de scăderi, timp în care valoarea de piață a companiilor listate a scăzut cu aproximativ 3,8 miliarde euro, iar BET, principalul indice, a pierdut 6,2%.

În piață, micii investitori au început să dea semne de nerăbdare în ultimele zile, nu rare fiind cazurile când teama i-a făcut pe aceștia să pună mâna pe telefoane și să îsi sune brokerii.

În piață există o anumită teamă, o frică. După aceste zile de scădere, și mai ales după acest început de săptămână, au existat investitori care ne-au sunat și ne-au întrebat despre efectele coronavirus pe burse și ce se întâmplă. Unii ne-au întrebat, alții au acționat direct și au vândut. O mică parte au considerat că este un moment bun să cumpere acțiuni mai ieftine”, spune Marcel Murgoci, director de tranzacționare în cadrul casei de brokeraj Estinvest.

Bineînteles că și pe noi ne sună clienții. Este ceva emoțional ce se întâmplă acum, lumea vinde pentru a mai salva din câștigurile de până acum.

Dragoș Mesaroș, Goldring

Printre actiunile românești care au scăzut cel mai mult în această săptămână se află Petrom (-8,2%), SIF Oltenia (-9,5%), SIF Muntenia (-11,8%) și SIF Transilvania (-14,5%).

Cititi și Iohannis, despre coronavirus: Nu există niciun motiv real de panică

“Bineînțeles că și pe noi ne sună clienții. Este ceva emoțional ce se întâmplă, lumea vinde pentru a mai salva din câștigurile de până acum. Nu ai cum să le spui că nu există absolut nicio problemă: indirect și creșterea noastră economică va fi afectată, suntem afectați de ce se întamplă la nivel global pentru că până la urmă și la noi se fac componente pentru cutii de viteze Mercedes. Pe deasupra, și din punct de vedere politic suntem în aer, nu avem guvern clar de ceva timp”, a declarat Dragoș Mesaroș, șeful pe tranzacționare al casei de brokeraj Goldring.

“Le-am spus clar investitorilor că situația de acum (n.red. în legătura cu coronavirus) nu are de-a face în mod direct cu companiile de pe bursa românească. Desigur, efecte probabil vor apărea în viitor pe măsură ce anumite activități sunt restricționate la granițe. De asemenea, devine destul de clar că economia mondială va scădea din această cauză”, adaugă Marcel Murgoci.

În situația în care s-ar ajunge la o epidemie de amploare (...) am putea resimți un impact suplimentar asupra leului.

Claudiu Cazacu, XTB România

Coronavirus va costa 1,1 trilioane de dolari economia globală, potrivit unei estimări realizată de Oxford Economics. Analiștii anticipează că virusul va șterge 1,3% din creșterea economică globală de anul acesta. Principalul motiv este reprezentat de închiderea fabricilor din China și efectul de domino care va avea loc la nivel mondial, având în vedere că majoritatea marilor companii se bazează pe produsele ieftine provenite din Asia.

“Pentru moment nu se poate vorbi de un efect direct al apariției coronavirusului în România asupra cursului de schimb al leului în raport cu euro. Cu toate acestea, mediul investițional global s-a schimbat semnificativ în ultimele săptamâni, astfel încât curentul a mers împotriva monedelor care oferă încă plasamente cu un randament relativ ridicat, capitalurile preferând siguranța. În situația în care s-ar ajunge la o epidemie de amploare, care să limiteze activitatea economică pentru mai multe săptămâni, împovărând în același timp bugetul de stat, am putea resimți un impact suplimentar asupra leului”, este de părere Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România.

Banca Naţională a României (BNR) a afişat un curs de 4,8068 lei pentru un euro, în scădere cu 0,06 de bani (-0,01%), în comparaţie cu cotaţia anterioară, respectiv de 4,8074 lei pentru moneda unică europeană.

Citiți și CORONAVIRUS | Un vaccin al companiei americane de biotehnologie Moderna este gata pentru primele teste

Impactul coronavirus asupra economiei locale este în prezent nesemnificativ, dar în condițiile în care situația cu riscuri reale dar și o componentă emoțională importantă s-ar prelungi, am putea vedea o tendință de limitare a consumului pentru bunuri ne-esențiale, o încetinire a activității în sectoare unde prezența fizică este necesară, și o mai redusă atractivitate a călătoriilor și pachetelor de turism fie la nivel internațional, fie intern, au mai adăugat analiștii casei de brokeraj XTB România.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri