”Fără discuție este o zi istorică, este singurul lucru sigur în momentul de față” – așa a descris ziua de luni un analist român pus în fața panicii de pe burse cauzată de epidemia Coronavirus, dar și de cea mai mare scădere zilnică (-30%) pe care petrolul a înregistrat-o vreodată.

Fără discuție este o zi istorică, e singurul lucru sigur în momentul de față. Căderea petrolului vine cum nu se poate mai prost, într-un moment în care piețele erau oricum înspăimântate de virus.

Incă din noaptea zilei de duminică spre luni lucrurile arătau extrem de prost în pietele financiare, petrolul fiind in picaj, iar în SUA și Germania tranzacțiile futures – care prevestesc ce se va întampla pe burse în ședința următoare – indicau deja o prăbușire în următoarea zi.

Barilul de petrol Brent a scăzut cu 30%, de la 45 de dolari la 36 de dolari, cea mai mare scădere zilnică din istorie și prima cădere de peste 20% de după Războiul din Golf (1990 – 1991), potrivit statisticilor Markets.com.

Prăbușirea vine ca urmare a faptului că Arabia Saudită a anunţat că a redus preţul oficial de vânzare al petrolului său şi de asemenea a dezvăluit că intenţionează să îşi majoreze semnificativ producţia de ţiţei luna viitoare, declanşând practic un război al preţurilor exact într-un moment în care epidemia de Coronavirus afectează cererea mondială de petrol.

”Fără discuție este o zi istorică, e singurul lucru sigur în momentul de față. Căderea petrolului vine cum nu se poate mai prost, într-un moment în care piețele erau oricum înspăimântate de virus. Chiar și așa însă, cea mai mare problemă rămâne Coronavirus, sau, mai exact, dificultatea pe care investitorii o au când trebuie să stabilească impactul epidemiei asupra economiilor”, a declarat Claudiu Cazacu, consulting strategist în cadrul casei de brokeraj XTB România.

Un baril de petrol de 36 de dolari reprezintă vești extrem de proaste pentru OMV Petrom, care într-un raport lansat cu doar câteva săptămâni în urmă menționa că se bazează pe un preț mediu de 60 de dolari în acest an. Acest lucru s-a văzut la deschiderea tranzacționării de pe luni pe Bursa de Valori București, când acțiunile companiei scădeau cu 25%, maximul permis în piața românească.

E panică în aceste momente, nu ai cum să spui altceva. Este greu de anticipat ce se va întâmpla în continuare pentru că nu am fost niciodata confruntați cu o asemenea situați.

”Este o bătalie ‘la sânge’ între marile țări producătoare de petrol. Rezultatul acestei neîntelegeri este simplu: fiecare stat este pe cont propriu acum, nu cred în teorii ale conspirației potrivit cărora o anumită țară producătoare vrea să ’distrugă’ o altă țară producătoare. Fiecare țară va produce mai mult petrol și va vinde la un preț mai mic”, menționează Claudiu Cazacu.

Bursa germană a pierdut 7,4% în ședința de luni, în Marea Britanie scăderea pe indicele FTSE 100 a fost de 7,1%, în vreme ce indicele francez CAC 40 căzut cu 7,7%. În SUA, indicele Dow Jones a pierdut 2.000 de puncte (-7,7%), cea mai proastă evoluție înregistrată de la criza din 2008.

Panică pe Bursa de Valori București. Brokerii și investitorii așteaptă cu sufletul la gură noi informații despre Coronavirus în România

Scăderea petrolului a fost scânteia care a provocat și un val masiv de corecții pe Bursa de Valori București. Astfel, acțiunile Petrom au închis ziua de luni cu o scădere de 13,8%, pierderi importante fiind notate și in cazul Turbomecanica (-14,7%), Teraplast (-10%), SIF Muntenia (-10,2%) și Nuclearelectrica (-9%).

”E panică în aceste momente, nu ai cum să spui altceva. Este greu de anticipat ce se va întâmpla în continuare pentru că nu am fost niciodata confruntați cu o asemenea situație precum cea de acum – provocată de o epidemie”, a declarat Dragoș Mesaroș, director de tranzacționare al casei de brokeraj Goldring

BET, principalul indice al BVB, a pierdut 7,5% în ședința de luni, în vreme ce indicele BET-XT a scăzut cu 7,8%.

Riscul este mare pentru economia românească dacă situația se agravează și ajungem la situații majore de carantină. Motivul este simplu: oamenii vor ieși mai puțin și vor fi mai puțin înclinați să consume produse și servicii. Cererea scade, prețurile scad și, în final, în situații extreme se poate ajunge chiar și la situații de șomaj”, spune Dragoș Manolescu, director general adjunct al OTP Asset Management.

Banca Comercială Română și-a revizuit recent în scădere estimările privind creșterea economică a României pentru anul 2020, luând în calcul efectele pe care țara noastră ar urma să le resimtă din cauza noului Coronavirus. BCR a redus cu 0,5 puncte procentuale estimarea de creștere economică pentru România în 2020, de la 3,5% la 3%.

“Pentru ca lucrurile să se liniștească în piețele financiare am avea nevoie să vedem informații care să arate reducerea numărului de persoane infectate în fiecare zi și al deceselor. Momentan însă, creșterea la aceste capitole este exponențială iar teama de necunoscut se vede pe burse”, consideră Dragoș Manolescu.

Până ala momentul redactării acestei știri, la nivel național au fost confirmate 15 cazuri de cetățeni infectați cu virusul COVID – 19 (Coronavirus) pe teritoriul României. Dintre cei 15 cetățeni care au contactat virusul, 5 sunt declarați vindecați și au fost externați.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri