Cu mai puțin de două săptămâni până la finalul anului, acțiunile de pe Bursa de Valori București (BVB) înregistrează, în medie, o scădere de aproximativ 4%. Totuși, luând în calcul și dividendele distribuite anul acesta, piața locală se află în continuare pe plus, rezistând astfel unui complicat an de pandemie. Pentru anul viitor premisele sunt pozitive, dar brokerii și investitorii așteaptă cu sufletul la gură rezultatele campaniei de vaccinare anti-COVID pentru a putea afirma cu siguranță că adevărată revenire a burselor a început.

”Dacă ne uităm la BET-TR (deci incluzând și dividendele) vedem valori ușor peste 31 decembrie 2019 (cam cu 1,75% la finalul zilei de 17 decembrie 2020). Practic BVB a recuperat toată scăderea și se află din nou aproape de maximele istorice, în condițiile în care pe piața reglementată există doar o companie din domeniul IT, industrie ce a dominat bursa din SUA, de exemplu, în acest an”, menționează Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al casei de brokeraj Tradeville.

Știrile privind evoluția pandemiei au dictat anul acesta, în cea mai mare parte, evoluția burselor din intreaga lume, inclusiv cea a Bursei de Valori București. Pe termen scurt, reprezentantul Tradeville consideră că investitorii de pe BVB vor fi atenți în special la negocierile privind alcătuirea noului guvern, dar și la trendul general internațional.

„Pentru anul 2021 cred că va fi important ritmul vaccinarilor și, din nou, mediul extern, în special acțiunile Fed și ale Băncii Centrale Europene”, spune Ovidiu Dumitrescu.

Acesta adaugă faptul că, în ceea ce privește perspectiva pe care o au investitorii pentru anul viitor, există o îngrijorare legată de efectele pandemiei la nivelul economiei dar și legată de evoluția crizei sanitare. În același timp există și o căutare activă de oportunități, inclusiv printre domeniile care acum sunt afectate ca urmare a pandemiei.

Campania de vaccinare și momentul ridicării restricțiilor devin evenimentele cele mai așteptate ale anului viitor

Tema principala pentru anul 2021 poate fi una de creștere, de revenire a încrederii și de revenire economică la nivel global, iar în această situație perspectiva piețelor este una pozitivă, spune Ovidiu Dumitrescu.

„Dacă vom reuși să avem un program de vaccinari de succes la noi și în străinătate (procent ridicat din populație vaccinată într-un timp relativ scurt, de exemplu până la începutul verii) iar băncile centrale și guvernele nu retrag stimulul oferit prea devreme, avem șanse că 2021 să fie un an frumos pe burse”, spune brokerul.

Pentru ca acest lucru să se întâmple este necesar însă să nu apară evenimente negative de anvergură iar criza sanitară să poată fi gestionată bine.

„Deși nu putem oferi o țintă pentru finalul lui 2021 sper că până atunci să vedem toți indicii BVB în avans față de finalul acestui an”, a declarat Dumitrescu.

Directorul general adjunct Tradeville consideră că firmele lovite cel mai greu de pandemie (turism, restaurante, transport de persoane, comerț clasic) vor avea un început de an mai complicat, dar unele dintre ele și-ar putea reveni spre final de an.

Pe bursa locală este posibil să vedem și un interes mai mare pentru investiții din partea companiilor de utilități (ceea ce ar putea însemna dividende mai mici). Companiile de servicii medicale ar putea avea beneficii inclusiv după re-deschiderea economiei, având în vedere că este posibil ca multe persoane să își fi amânat diverse proceduri, analize, până când mediul general se normalizează.

„Merită să urmărim anul viitor și noile companii care vor veni la bursă, pentru că ele pot aduce un aer praspat și pot canaliza interesul multor investitori care așteaptă alternative noi de investiții la bursa românească”, a concluzionat Ovidiu Dumitrescu.

Sursa foto: BVB

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri