Bursa de Valori București a ajuns săptămâna trecută la un nou maxim istoric, nivel chiar mai mare decât cel înregistrat înaintea crizei din 2008. Evoluția excelență a pieței, mai ales dacă luăm în considerare condițiile special determinate de pandemie, va fi completată în următoarele luni de distribuțiile de dividende, unele totuși mai modeste față de anii anteriori.

Brokerii de la Prime Transaction consideră că “epoca de aur” a dividendelor a apus odată cu declanșarea crizei COVID-19, dar au încă speranțe că statul ar putea reînvia piața la acest capitol.

Potrivit estimărilor acestora privind dividendele acordate în 2021, randamentul mediu estimat al primilor 10 emitenți din top este de 7,51%.

“Dacă am exclude Teraplast din calcule, media primilor 10 emitenți ar fi de 5,9%, cifră mai mică decât estimarea noastră din decembrie. Diferența nu vine de la rezultatele financiare mai slabe decât așteptările, ci de la creșterea prețurilor din decembrie și până acum. Dimpotrivă, rezultatele financiare au fost în majoritatea cazurilor mai bune decât ne așteptam, pentru că și evoluția COVID a fost mai bună în perioada iernii, comparativ cu așteptările apărute în octombrie și noiembrie”, spune Marius Pandele, analist Prime Transaction.

Compania Randament brut Dividend estimat (lei/acțiune)

Estimări dividende 2021

Teraplast* 19,7% 0,13
Nuclearelectrica 8,3% 2,0429
OMV Petrom* 7,7% 0,031
Conpet 7,5% 6,8038
Romgaz 7% 2,2787
Alro 6,3% 0,165
Electrica* 5,3% 0,73
Fondul Proprietatea* 4,4% 0,072
BVB 4,4% 1,0764
Transgaz 4% 11,7102
Banca Transilvania 3,6% 0,0833
Impact 3,2% 0,0781
SIF Oltenia 2% 0,04
Transelectrica 2% 0,5429
SIF Transilvania 2% 0,0069
Erste Bank* 1,7% 2,4427
Digi Communications 0,9% 0,3197
BRD* 0,4% 0,0749

*Propuneri de dividend deja publicate.

Toate estimările aparțin Prime Transaction

Topul emitenților incluși în indicele BET-BK a avut câteva modificări semnificative, determinate mai puțin de rezultatele financiare și mai mult de deciziile individuale luate de o parte a emitenților. Cele mai importante modificări sunt cele de la Teraplast (TRP), OMV Petrom (SNP) și BRD –Groupe Societe Generale (BRD).

"În primul caz e vorba de un dividend special, în al doilea de păstrarea politicii de dividend, pe care estimăm că o va abandona temporar, iar în al treilea caz de recomandările Băncii Centrale Europene", spune Pandele.

Un singur emitent este peste nivelul de 10% randament al dividendului - Teraplast. Alți patru emitenți au randamente peste 7%, comparativ cu trei emitenți în decembrie. Motivul principal este intrarea TRP în top, dar și creșterea randamentului pentru OMV Petrom.

În cazul Teraplast, suma distribuită sub formă de dividende este de 3 ori mai mare decât profitul net realizat în 2020, fiind acordată din rezerve, după încasarea banilor pentru vânzarea a circa jumătate din afacere. “E posibil ca pe lângă acest dividend special să vedem cel puțin încă unul pe parcursul anului, după modelul inițiat anul trecut”, spune Marius Pandele.

Nuclearelectrica (SNN) a rămas pe primul loc în rândul emitenților din BET-BK dacă excludem dividendele speciale. Dividendul estimat este mai mare decât cel estimat în decembrie, după ce profitul net pe ultimul trimestru a întrecut așteptările. Cu toate acestea, randamentul este mai mic, pentru că între timp prețul acțiunii SNN a crescut cu nu mai puțin de 44,25%.

Politica de dividend a OMV Petrom (SNP), care prevede acordarea unor dividende cel puțin egale cu cele din anul anterior, a determinat compania să propună un dividend mai mare decât profitul net obținut în 2020.

Așa cum era de așteptat, Conpet (COTE) a avut din nou rezultate financiare stabile, iar dividendul estimat, cu o rată de distribuție de 100%, este cu doar 3,09% mai mare decât cel estimate de analiștii Prime în decembrie. Randamentul este însă mai mic, după ce între timp prețul acțiunii a crescut de la 75,8 la 90,2 lei.

Romgaz (SNG) a avut un T4 foarte bun, după ce în primele nouă luni ale anului rezultatele erau considerabil mai slabe decât cele din 2019. În aceste condiții, randamentul dividendului Romgaz este estimat la 7%.

Sursa foto: BVB

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri