Investițiile la bursă nu mai reprezintă o activitate exclusivistă, pe care doar persoanele bogate o pot face, reducerea costurilor de tranzacționare, precum și modernizarea și simplificarea platformelor de tranzacționare ale caselor de brokeraj deschizând porțile piețelor de capital aproape oricui. Citiți în continuare care sunt principalele lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a face primele tale tranzacții pe bursă.

Ce este bursa și cum funcționează?

Înainte de a înțelege ce este bursa, trebuie să știi ce este o acțiune. O acțiune reprezintă de fapt o parte dintr-o companie. În general, o acțiune îți va da dreptul să votezi în adunările generale ale acționarilor companiei și să decizi astfel viitorul respectivei firme. Nu în ultimul rând, o acțiune îți dă dreptul să încasezi o parte din profitul pe care acea companie îl face, sub forma dividendelor. Dacă în trecut acțiunile existau în format fizic, astăzi acțiunile sunt aproape exclusiv în format electronic, așa că nu te aștepta să primești un dosar cu hârtii atunci când începi să tranzacționezi.

O explicație pe scurt a acțiunilor poate fi văzută și în clipul de mai jos postat de Investopedia, una dintre sursele de informații de încredere pentru investitorii începători și nu numai.

Ce este bursa? Bursa este locul unde acțiunile și alte instrumente financiare sunt tranzacționate, locul unde alți investitori persoane fizice -ca tine- sau alți investitori specializați, precum fondurile de investiții, cumpără și vând acțiuni. Cu foarte mici excepții (precum, bursele din China) nu există nicio restricție cu privire la cine poate cumpăra acțiuni pe o anumită bursă. Cunoștintele și sumele de bani avute la dispoziție sunt singurele lucruri care diferențiază investitorii la bursă, în rest, terenul este perfect egal pentru toată lumea.

Important de notat că în ziua de astăzi există o întreagă gamă de instrumente financiare care se tranzacționează pe burse, nu doar acțiuni. În afară de acțiuni, cele mai des întâlnite sunt obligațiunile, CFD-urile, unitățile de fond, contractele futures și opțiunile.

Singura bursă de valori din România este Bursa de Valori București. Pe plan extern, cele mai populare burse sunt Bursa din New York, NASDAQ, Bursa din Frankfurt, Bursa din Londra, Bursa din Paris, Bursa din Tokyo și Bursa din Shanghai.

Cum se stabilește prețul unei acțiuni pe bursă? Prețul unei acțiuni, sau al oricărui instrument financiar, este stabilit de cerere și ofertă. Dacă oferta este mai mare decât cererea (adică daca există mult mai mulți investitori interesați să vândă decât cei interesați să cumpere), prețul va scădea. Daca situația este inversă, prețul va crește.

Nu întâmplător bursa este adesea numită ”piață”. Ca și în piață, dacă toate tarabele sunt pline de cartofi, iar în piață sunt doar 10 cumpărători, prețul cartofilor va scădea, pentru că fiecare vânzător va încerca să își vândă marfa într-un fel sau altul. Dacă în schimb, doar trei tarabe vând cartofi, iar în piață sunt 100 de clienți interesați să cumpere, evident, vânzătorii vor scumpi cartofii.

Cum începi să investești la bursă. Cinci pași simpli

1) Alege o firmă de brokeraj

Nimeni nu poate tranzacționa pe bursă direct, firmele de brokeraj fiind singurele care pot oferi acces la piețe. Dacă ești în România, alege o firmă autorizată și care se află în evidențele Autoritiății de Supraveghere Financiară. O listă completă a acestor firme poate fi accesată pe siteul ASF la acest LINK, după care va trebui să alegeți opțiunea SECȚIUNI > Entități care prestează servicii și activități de investiții în România.

Una dintre firmele autorizate este eToro, care operează una dintre cele mai importante platforme sociale de tranzacționare din lume.

2) Deschizi un cont de tranzacționare

După ce ai ales brokerul, va trebui să îți deschizi un cont la acesta. Deschiderea unui cont la o firmă de brokeraj este asemănătoare cu deschiderea unui cont bancar, multe firme oferind posibilitatea deschiderii unui cont online.

Investitorii își pot deschide un cont la eToro pentru a tranzacționa acțiuni, CFD-uri, ETF-uri și criptomonede. De asemenea, investitorii precauți sau cu o viziune pe termen lung pot alege să își plaseze banii prin intermediul unui portofoliu de investiții echilibrat pe mai multe domenii.

3) Alimentezi contul cu bani

După cum menționam la începutul articolului, tranzacționarea la bursă nu mai este o activitate la care doar bogații pot avea acces. Astăzi există numeroase firme care îți permit să începi și cu doar câteva sute de lei.

După ce ai alimentat contul cu o sumă de bani, vei putea începe să tranzacționezi pe burse.

4) Informează-te și înțelege instrumentele financiare în care investești

Nu confunda investițiile la bursă cu un simplu joc de noroc. Mulți investitori tratează plasamente pe bursă ca pe un pariu, acesta fiind și principalul motiv pentru care vei auzi despre persoane care pierd bani pe bursă.

O investiție responsabilă și pe termen lung pe bursă depășește orice alternativă clasică de plasare a banilor, precum depozitul bancar sau investiția imobiliară. Nu sunt doar vorbe, ci statistici cu cifre reci ce nu pot fi contrazise (vezi graficul de mai jos).

Pe cea mai populară bursă din lume, Bursa de la New York, indicele S&P 500 (care urmărește evoluția principalelor acțiuni din piață) a adus un câștig anual mediu de aproximativ 11% în ultimii 80 de ani, și de aproximativ 8% în ultimii 40 de ani. Pe Bursa de la București, una cu un istoric mult mai scurt decât cea americană, indicele BET a crescut cu 164% în ultimii 10 ani (adică o medie anuală de circa 16%) și cu 1.506% în ultimii 20 de ani (o medie anuală de 75%). Puteți vizualiza AICI un istoric detaliat al BET, principalul indice al Bursei de Valori București.

Dacă tratezi bursa ca pe un joc de noroc și dacă investești în companii sau instrumente financiare despre care nu știi mai nimic, cel mai probabil vei pierde bani. Dacă însă investești pe termen lung și întelegi ce anume cumperi, vei avea șanse mari să profiți de câștiguri precum cele menționate mai sus.

5) Cumpără și vinde acțiuni

După ce ai înțeles ce este bursa și după ce ai căutat informații despre companiile sau instrumentele financiare în care vrei să investești, ești gata să faci prima tranzacție.

Majoritatea brokerilor oferă platforme de tranzacționare online ușor accesibilie, achiziția unei acțiuni fiind realizată cu doar câteva clickuri și poate dura mai puțin de 10 secunde.

La eToro, platforma de tranzacționare oferă mai multe beneficii printre care:

  • Zero costuri lunare fixe
  • Opțiunea de a-ți deschide un cont demo gratuit, pe care poți testa diferite strategii investiționale
  • Costuri 0 la depunerea banilor și la efectuarea de tranzacții (vânzare/ cumpărare)
  • O varietate mare de plasamente din care poți alege – acțiuni, fonduri mutuale, ETF-uri, bunuri, FOREX și chiar criptomonede
  • Opțiunea de a copia portofoliul investițional al celor mai de succes utilizatori ai platformei
  • Acces la un forum dedicat investitorilor

Cum cumpăr acțiuni? Cum vând acțiuni? Exemplu concret

Să luăm ca exemplu acțiunile Apple.

  1. Un investitor este interesat să cumpere Apple așa că va trebui să trimită (prin intermediul brokerului) ceea ce se numește un ”ordin de cumpărare” (bid). Ordinele pot fi trimise online prin platforma de tranzacționare, sau telefonic. De notat însă că în ziua de astăzi peste 90% din ordine sunt trimise online.
  2. Investitorul vede că ultimul preț al acțiunii Apple a fost 150 de dolari, așa că vrea să cumpere mai ieftin și plasează un ordin la prețul de 149,5 dolari.
  3. De cealaltă parte, un alt investitor care deține acțiuni Apple vreă să le vândă, evident, la un preț mai mare decât în piață, astfel că plasează un ”ordin de vânzare” (ask) la 150,5 dolari.
  4. Ambele ordine ajung în sistemul bursei, acestea fiind afișate ca atare. Până când unul dintre cei doi nu cedează reducându-și pretențiile de preț, sau până când în piață nu apare un alt ordin de vânzare sau cumpărare care să corespundă unuia dintre prețurile cerute de cei doi, tranzacția nu se face.
  5. Să presupunem că în cele din urmă în piață apare un investitor dispus să vândă la 149,5 dolari. Tranzacția se execută automat, iar pe platforma de tranzacționare și pe siteul bursei va apărea noul preț al acțiunii Apple (149,5 dolari).

Mai jos, un exemplu al felului în care un investitor putea vedea (în platforma de tranzacționare a unei case de brokeraj) săptămâna aceasta ordinele de vânzare/cumpărare pentru acțiunea Banca Transilvania.

Explicarea termenilor din imagine:

Cantitate bid: numărul de acțiuni Banca Transilvania pe care investitorii vor să le cumpere.

Preț bid: valoarea pe care cumpărătorii sunt dispuși să o plătească pentru o acțiune Banca Transilvania

Preț ask: valoarea pe care vânzătorii sunt dispuși să o plătească pentru o acțiune Banca Transilvania

Cantitate ask: numărul de acțiuni Banca Transilvania pe care investitorii vor să le vândă.

Astfel, dacă privim la primul rând din imagine, putem spune că în piață există investitori dispuși să cumpere 22.336 acțiuni Banca Transilvania la un preț de 2,97 lei/acțiune. De asemenea, există investitori dispuși să vândă 25.314 acțiuni la un preț de 2,98 lei/acțiune. Acestea sunt în momentul de față cele mai bune prețuri de cumpărare/vânzare din piață, pe rândurile de mai jos fiind celelalte intervale de prețuri la care alți investitori sunt dispuși să vândă/cumpere.

Disclaimer: CFD-urile sunt instrumente complexe ce implică un risc ridicat de a pierde bani din cauza efectului de levier. 67% din conturile investitorilor de retail care tranzacționează CFD-uri, prin intermediul acestui furnizor, pierd bani. Înainte de a tranzacționa, ar trebui să evaluați dacă înțelegeți cum funcționează CFD-urile și dacă vă puteți permite asumarea unui risc ridicat de a pierde bani.

Advertisement

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri