Firmele de tehnologie din România ar putea ajunge, în sfârșit, și pe Bursa de Valori București (BVB). Promovarea BVB în categoria piețelor emergente a făcut investitorii importanți de private equity să își schimbe părerea cu privire la bursa locală, care este acum privită ca o soluție viabilă pentru realizarea unor exit-uri.

”Există un potențial foarte bun pentru companiile în care investim să fie listate pe Bursa de Valori București, în piața principală sau pe AeRO. Avem încrede că în următorii ani acest lucru se poate întâmpla”, a declarat Marius Ghenea, managing partner Catalyst România.

În anii anteriori, Ghenea se declarase mai degrabă un susținător al listărilor companiilor românești de tehnologie pe burse internaționale, acolo unde specificul acestora ar fi fost mai bine înțeles de investitori și unde ar fi existat un potențial mai mare de exit pentru fondurile de private equity (PE).

Recenta promovare a Bursei de Valori București în categoria piețelor emergente i-a facut însă pe investitori să privească cu alți ochi piața locală.

”Ceea ce am constatat este că, mai ales în condițiile actuale, vorbim de mai multă activitate pe burse, inclusiv pe Bursa de Valori Bucuresti, acolo unde, după intrarea în zona de piață emergentă, ne așteptăm să avem investitori mai puternici și lichiditate mai bună. Este și o situație de tipul ‘oul sau găina’: dacă am putea aduce acțiuni noi la bursă, sunt sigur că ar fi primite bine de investitori. Însă și investitorii ar fi mai interesați să vină pe bursă dacă mai întâi ar avea mai multe acțiuni la dispoziție din care să aleagă”, spune Marius Ghenea.

Există un potențial foarte bun pentru companiile în care investim să fie listate pe Bursa de Valori București, în piața principală sau pe AeRO. Avem încrede că în următorii ani acest lucru se poate întâmpla

Ghenea conduce Catalyst România, firmă care recent a lansat al doilea fond de investiții local, ce țintește start-up-uri de tehnologie. Catalyst România II a strâns deja 26 mil. euro de la investitori și vrea să ajungă la 40-50 mil. euro, bani care vor fi folosiți pentru plasamente individuale cu o valoare cuprinsă între 1 și 3 mil. euro. Fondul are în spate susținerea Fondului European de Investiții (FEI), precum și a mai multor antreprenori locali puternici.

Primul fond Catalyst investise în companii precum Vola.ro, Elefant.ro, Vector Watch sau SmartBill.

Deși în prezent crede că BVB reprezintă o soluție mult mai bună decât în trecut pentru listarea unor companii de tehnologie, Marius Ghenea atrage atenția și asupra unei posibile probleme specifice întâmpinată de acest sector în momentul unui IPO.

Citeste si:
O companie românească de IT, care a crescut de 17 ori în pandemie,...
Safetech Innovations, o...

”Companiile de tehnologie cresc rapid pe un EBITDA negativ (profit operațional înainte de plata dobânzilor, a taxelor, depreciere și amortizare), iar pe BVB și alte piețe din regiune ai o problemă să listezi astfel de companii (n.red. deoarece investitorii sunt mult mai atenți la profitul net al companiei). Ar trebui gândită o schemă specifică astfel încât acestea să poată ieși la bursă înainte de a trece pe profit, asta pentru că, atunci când o companie de tehnologie trece pe profit, adesea nici nu mai are nevoie de o listare”, a subliniat Ghenea.

Sursa foto: BVB

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri