Sectorul bancar românesc își va continua creșterea în următorul an, consideră analiștii financiari, care cred că recentele scumpiri (și creșterea infației) sunt printre puținii factori care țin în frâu dorința de creditare a românilor, și, implicit, un potențial de creștere al profitului chiar mai mare pentru bănci.

”Scenariul nostru de bază pleacă de la presupunerea că inflația va continua să urce în 2021 și în anii următori, fapt care va descuraja anumiți consumatori să se împrumute din cauza creșterii dobânzilor. Dacă însă ritmul de creștere al inflației s-ar reduce, valoarea împrumuturilor acordate de bănci ar crește chiar mai mult decât preconizăm”, menționează, într-un raport de companie, Ionuț Gavris, analist în cadrul BRK Financial Services, singura casă de brokeraj listată pe Bursa de Valori București.

Cifrele din tabel reprezintă estimări ale BRK Financial Services

Creditele totale acordate până la finalul primului trimestru din 2021 au crescut cu 8% față de aceeași perioadă din 2020, potrivit datelor BNR. Împărțindu-le pe categorii, creditele de consum au crescut cu 6,2%, în timp ce creditele acordate companiilor au crescut cu 9,1%.

”Odată cu redeschiderea economiei, este posibil ca acest trend să continue pe termen scurt, datorită consumului care este de așteptat să crească mai puternic decât înainte. Creșterea creditării poate continua și în 2022 susținută și de faptul că finanțarea companiilor ar putea fi afectată de creșterea costului pentru materiile prime”, spune Ionuț Gavris.

Pe acest considerent, analiștii BRK anticipează că numărul total de credite acordate în România va crește cu 4,9% în 2021 și 3,6% în 2022. Motivele care ar putea afecta negativ această tendință în 2022 sunt o potențială creștere a dobânzilor și o dependență diminuată marginal de operațiunile de finanțare. Această dependență va continua să joace un rol important în sectorul bancar, însă, celelalte industrii sunt așteptate să își ajusteze marjele până atunci.

”Riscurile estimărilor privind creșterea creditării includ un șoc indus de inflație excesivă, care ar duce la creșterea ratelor dobânzilor și ar declanșa, de asemenea, diminuare a împrumuturilor și o creștere a creditelor neperformante ca urmare a acordării creditelor mai puțin adecvate. Aceasta ar determina o creștere a costului riscului și cauzează astfel, pierderi”, subliniază analistul BRK.

Banca Transilvania și BRD, potențial de creștere de două cifre într-un an. Cum va evolua cota de piața a principalelor bănci din România

Banca Transilvania și BRD sunt subevaluate în prezent, mai ales în comparație cu băncile similare din regiune, acțiunile celor două companii având potențial de creștere de 35%, respectiv 8,1% în următoarele 12 luni, consideră analiștii firmei de servicii financiare BRK Financial Services.

Cifrele din tabel reprezintă estimări ale BRK Financial Services

Aceștia au dat un preț țintă de 3,6 lei însoțit de recomandarea de cumpărare pentru acțiunile Banca Transilvania în următoarele 12 luni. Acțiunile Banca Transilvania se tranzacționează în prezent pe Bursa de Valori București la un nivel de 2,665 lei/unitate, ceea ce înseamnă că prețul țintă dat de analiștii BRK anticipează un potențial de creștere de 35% pentru titlurile băncii.

În același timp, BRD a primit un preț țintă de 20,2 lei/acțiune și recomandarea de cumpărare. Acțiunile BRD sunt cotate pe bursă la 18,68 lei/unitate, potențialul de creștere al băncii fiind astfel de 8,1%, potrivit estimărilor BRK.

”Atât Banca Transilvania si BRD sunt subevaluate, deoarece ambele au un ROE (n.red. rentabilitatea capitalurilor proprii) superior atunci când sunt comparate cu alte bănci din regiune – Banca Transilvania: 14,6%, iar BRD: 10,8% vs 80% media bancilor din Europa Centrală și de Est”, menționează Ionuț Gavris.

ROE este unul dintre cei importanți indicatori de măsurare a performantelor unei companii. Indicatorul este calculat ca raport intre profitul net obtinut de companie si capitalurile proprii, acestea din urma reprezentand practic contributia actionarilor la finantarea afacerii. O rentabilitate mare a capitalurilor proprii inseamna ca o investitie materiala mica a actionarilor a fost transformata intr-un profit mare, iar asta este cel mai important pentru o afacere: sa maximizeze rezultatele resimtite de actionari ca urmare a investitiei pe care au facut-o.

Principalii factori cu efect pozitiv asupra celor două bănci în următoarele 12 luni:

  • Având în vedere că în toamnă expiră recomandarea Băncii Centrale Europene privind blocarea distribuțiilor de dividende în sectorul bancar pe timp de pandemie, randamentul dividendelor BRD și Banca Transilvania ar putea crește mai ales având în vedere că există șanse ca acestea să distribuie dividende speciale. ”Scenariul nostru de bază nu include această posibilitate, dar nu excludem un dividend special”, spun analiștii BRK.
  • Ambele bănci și-au dezvoltat puternic canalele digitale în ultimele luni. În cazul BRD, 99% dintre marii clienți corporate și 96% dintre IMM-uri au făcut tranzacții digitale în T1 2021. De asemenea, Banca Transilvania a înregistrat o creștere de 12% a digital banking-ului în rândul clienților persoane fizice și a ajuns la 1,2 milioane de utilizatori de servicii digitale bancare. Mai mult, BT a înregistrat o creștere de 96% a creditelor contractate online de către IMM-uri.
  • Banca Transilvania va beneficia de un plus și ca urmare a preluării Ideea Bank. Mai exact, pe lângă creșterea organică, achiziția va duce la o creștere a cotei de piață BT iar veniturile din dobânzi ale băncii sunt așteptate să urce cu 8,5% în 2021 și cu 7,1% în 2022.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri