Trei noi emisiuni de titluri de stat Fidelis, denominate în lei şi în euro, au intrat la tranzacţionare pe Piaţa Reglementată a Bursei de Valori București (BVB), sub simbolurile bursiere R2210A, R2410A, R2610AE. Obligațiunile în lei au dobânzi de 3,25 - 3,75%.

Ministerul Finanţelor a atras 650,5 milioane lei şi 59 milioane euro (valori însumând 943 milioane de lei) în cadrul ofertei publice de vânzare de titluri de stat Fidelis derulată în perioada 13 septembrie - 1 octombrie şi destinată exclusiv populaţiei.

Este a cincea ofertă de titluri de stat realizată de Ministerul Finanţelor prin intermediul sistemelor Bursei de Valori Bucureşti în 2020 şi 2021.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor, la momentul lansării acestor instrumente, dobânzile anuale oferite pentru titlurile de stat au fost stabilite peste nivelul cotaţiilor titlurilor de stat tranzacţionate pe piaţa interbancară, respectiv 3,25% pentru un an (lei), 3,75% pentru 3 ani (lei) şi 1,60% pentru 5 ani (euro). Veniturile din dobânzi sunt neimpozabile, astfel încât aceste emisiuni reprezintă o alternativă de economisire avantajoasă pentru români, precizează MF.

"Prezenţa activă a persoanelor fizice în calitate de investitori în aceste instrumente financiare oferite de Ministerul Finanţelor confirmă atractivitatea Programului FIDELIS în rândul populaţiei. Reluarea emisiunilor FIDELIS începând cu anul 2020 şi promovarea trimestrială a acestora în contextul economic şi social traversat de multe presiuni la nivel naţional şi mondial, precum şi interesul manifestat de investitorii persoane fizice, arată orientarea tot mai mare a populaţiei către un comportament de diversificare a economisirii şi către utilizarea mecanismelor specifice pieţei de capital.
Colaborarea cu partenerii noştri în oferirea acestor instrumente financiare şi a mecanismelor de tranzacţionare contribuie semnificativ la promovarea cât mai largă şi la implicarea mai activă a populaţiei în mecanismele de piaţă de capital", a declarat Dan Vîlceanu, ministrul Finanţelor.

În viitor, Ministerul Finanţelor va continua lansarea titlurilor de stat FIDELIS cu o frecvenţă trimestrială.

Sindicatul de intermediere al ofertei a fost format din BT Capital Partners (Lead Manager) & Banca Transilvania, BCR şi BRD.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri