Reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare din Moldova lucrează pentru armonizarea legislaţiei din Republica Moldova cu legislaţia românească astfel încât banca Maib să fie listată la Bursa de Valori Bucureşti în cel mai scurt timp, a afirmat preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, notează Agerpres.

"Bursa, conducerea Bursei, nu conteneşte să ne surprindă şi să ne surprindă plăcut. Mai spuneam în urmă cu ceva timp că în ultimul an de zile s-au listat peste 20 de companii la Bursa de Valori Bucureşti. Acum urmează şi se fac demersuri să se listeze o companie din Republica Moldova, a doua companie, una dintre cele mai mari bănci din Republica Moldova. Acest lucru nu poate decât să ne dea chestiuni care să ne facă să avem încredere că obiectivele noastre - şi spun ale noastre pentru că obiectivele Autorităţii de Supraveghere Financiară sunt comune cu ale Bursei de Valori Bucureşti. Domnul preşedinte ştie lucrul ăsta, domnul director general la fel ştie lucru ăsta pentru că de o bună perioadă de timp noi lucrăm împreună pentru că vrem să operaţionalizăm Contrapartea Centrală, care este un al doilea obiectiv important pe care Bursa şi implicit piaţa financiară din România îl are", a spus Nicu Marcu.

El a menţionat că, de o bună perioadă de timp, ASF a început demersuri împreună cu autorităţi din Republica Moldova, cu Banca Naţională, cu Autoritatea de Supraveghere a Pieţei de Capital.

"Ne-au surprins că au venit cu temele făcute şi au început să lucreze şi colegii mei mi-au spus că deja lucrăm şi inclusiv astăzi înainte cu o oră să vină aici îşi fac temele pentru că nu va fi uşor, dar este datoria noastră să găsim toate soluţiile astfel încât să armonizăm legislaţia din Republica Moldova cu legislaţia românească astfel încât această mare bancă, Maib, să fie listată într-un timp foarte scurt", a menţionat Nicu Marcu.

De asemenea, presedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Odille Renaud-Basso, a făcut referire la listarea Maib în la Bursa de Valori din Bucureşti şi a declarat că speră să devină un exemplu pentru alte companii din Moldova care au nevoie de acces la pieţele de capital pentru a creşte finanţarea.

Dorinţa mea este ca listarea Maib la Bursa de Valori Bucureşti să fie un succes.

Adrian Tănase, director general al Bursei de Valori Bucureşti

"Dorinţa mea este ca listarea Maib la BVB să fie un succes. Îi felicit pentru deciziile lor. Suntem foarte pregătiţi în a-i ajuta că suntem angajaţi de a lucra împreună cu autorităţile locale şi cele din Moldova pentru a face din această înţelegere un succes. Am realizat că reprezintă mai mult decât o afacere în sine, are un rol mai mare în acest context al aspiraţiei Moldovei ca ţară aspirantă la UE. Moldova ar trebui să facă anumite schimbări de reglementare şi acestea trebuie să fie aliniate cu procesele de convergenţă şi cu standardele europene. Sunt onorat să fiu implicat în acest proces de listare. Propunem o situaţie cu "win-win" pentru ambele părţi, pentru că toate acestea oferă un potenţial mare de dezvoltare şi acces la companiile din Moldova, iar expertiza noastră va ajuta comunitatea de business de peste Prut. Sunt foarte optimist cu privire la aceste conexiuni create între Moldova şi România", a afirmat Tănase.

Maib este cea mai mare bancă din Moldova, cu o cotă de piaţă de 32,7% depozite şi o cotă de 35,5% din creditele acordate de întregul sistem bancar în semestrul I, 2022. Banca este de importanţă sistemică şi deserveşte aproape o treime din populaţia ţării. Din 2018, cel mai mare acţionar al Maib este un consorţiu care include Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un grup de gestionare a activelor în ţările baltice şi Horizon Capital, un fond de investiţii privat axat pe pieţele emergente din Europa.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri