Bursa din Moscova înregistra scăderi majore la scurt timp după startul ședinței de tranzacționare de miercuri, discursul președintelui Vladimir Putin fiind văzut în general ca fiind o lovitură pentru mediul de afaceri din Rusia, care se ferește de escaladarea războiului și riscul ca proprii angajați să fie înrolați în armată.

La ora 10:15, MOEX, cel mai important indice bursier rusesc (denominat în ruble) pierdea 5,2% și ajungea la o scădere anuală de 47%. De asemenea, RTS, al doilea cel mai important indice al Bursei din Moscova (denominat în dolari) cădea cu 8% și totaliza scăderi anuale de 38%.

Mobilizarea populației din Rusia, parțială sau generală, se traduce prin alocarea mai multor resurse către industria militară, în detrimentul economiei generale. Mai mult decât atât, o escaladare a conflictului și o posibilă mobilizare generală ar însemna că și tinerii din marile orașe, precum Moscova sau Sankt Petersburg ar putea fi forțați să se înroleze. Acest lucru ar provoca grave nemulțumiri în rândul populației din orașele bogate, care până acum nu a simțit decât parțial efectele războiului din Ucraina.

Ca urmare a anunțului privind mobilizarea, BBC noteză că vânzările biletelor de avion au început să crească în Rusia, cel mai probabil o parte tot mai mare din populația educată dorind să părăsească țara.

Sursa foto: Shutterstock / Stanley Kalvan

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri