Primele companii importante care și-au anunțat rezultatele financiare pe trimestrul al treilea din 2022 sunt în general pozitive, analiștii remarcând faptul că efectele negative ale inflației se văd doar în puține cazuri. Suprinzător, în sectorul bancar se înregistrează rezultate financiare mixte, uneor sub așteptări, încasările mai mari din dobânzi nefiind concretizate decât în unele cazuri în profituri mai mari.

Petrom bate recorduri istorice de profit. În 3 luni a făcut profit cât în prima jumătate a anului

Al treilea trimestru al anului a fost excepțional pentru OMV Petrom (SNP), care a obținut în doar 3 luni un câștig net aproape la fel de mare ca în primele 6 luni ale anului. Compania a continuat să își diversifice puternic sursele de venituri, încasările din vânzările de gaze și energie electrică apropiindu-se foarte mult de cele din vânzarea combustibililor, atât la nivel trimestrial, cât și pe primele 9 luni ale anului.

Compania Profit net T3 2022 (mil. lei) Evoluție T3 2022 vs T3 2021
OMV Petrom 4.509 +547%
Nuclearelectrica 718 +181%
Banca Transilvania 631 -3%
BRD 398 +35%
MedLife 11 -58%
One United 73 +67%
Teraplast -16 A trecut pe pierdere
Bursa de Valori București 2 +55%

Veniturile totale din vânzări au avut un ritm de creștere apropiat de cel din primul semestru, urcând cu 169%, de la 6,92 mld. lei în T3 2021 la 18,6 mld. lei în T3 2022.

Pe primele nouă luni ale anului veniturile din vânzarea de gaze naturale și energie electrică au ajuns la 15,11 mld. lei, față de 19,57 mld. lei din vânzarea combustibililor.

Profitul net a avut la rândul sau o creștere importantă, considerabil mai mare decât cea din primele șase luni ale anului. Astfel, Petrom a ajuns la un profit net de 4,51 mld. lei în T3 2022, cu 547% mai mult decât în perioada similară de anul trecut.

”Perioada următoare va fi influențată de modificarea regulilor de pe piața energiei electrice, decisă pe 11 noiembrie, însă momentan e prematur să estimăm care va fi impactul acestui pas. Nu e clar dacă producția de energie din gaze naturale va fi inclusă în achizițiile la preț fix anunțate de Guvern, mai ales că OMV Petrom e o firma privată și ar putea opri producția de energie într-o asemenea situație”, spune Marius Pandele, analist în cadrul casei de brokeraj Prime Transaction.

Nuclearelectrica – nimic nou sub soare: profitul continuă să accelereze datorită prețurilor la energie

Veniturile Nuclearelectrica din vânzarea energiei electrice au crescut cu 124% la nivel trimestrial, la 1,74 mld. lei în T3 2022. Și de această dată, prețul a fost elementul principal care a dus la creșterea veniturilor, prețul mediu al energiei vândute de producător fiind de 646,48 RON/MWh în T3 2022, cu 130,11% mai mare decât cel de 280,94 RON/MWh înregistrat în perioada similară a anului trecut.

”Nuclearelectrica a continuat seria de rezultate foarte bune, fiind și greu să nu facă asta în condițiile actuale de pe piața energiei electrice”, comentează analistul prime Transaction.

Profitul net al companiei a urcat cu 183% în T3 2022, atingând nivelul de 718 mil. lei.

O știre pozitivă importantă pentru Nuclearelectrica este intrarea în faza a două a colaborării cu SUA în proiectul reactoarelor 3 și 4 ale centralei de la Cernavodă.

O altă veste, dar mai puțin bună, este re-reglementarea pieței energiei electrice, într-un mod deocamdată neclar.

”Prețul de 450 RON/MWh scos în față de Guvern nu ar fi chiar unul prost pentru Nuclearelectrica, având în vedere că în acest an compania a vândut curent prin contracte bilaterale la prețuri medii de circa 500 RON/MWh, obținând profituri foarte mari la aceste prețuri.”, spune Marius Pandele.

Acesta subliniază faptul că problema constă în faptul în România există doar doi producători, Nuclearelectrica și Hidroelectrica, pentru care plafonarea nu ar fi o problema, ceilalți având costuri de producție mult mai mari.

”Cota de piață cumulată a celor două este sub 50%, așa că e greu de înțeles de unde se așteaptă guvernanții să scoată curentul electric de 450 RON/MWh pe care mizează. Eliminarea intermediarilor prin mecanismul de achiziție centralizată ar putea rezolva o parte din problemă, dar încăpățânarea ca toți consumatorii să aibă preț plafonat va urca cererea cu mult deasupra ofertei și ar putea duce la prăbușirea întregului sistem pe care încearcă să îl implementeze. Oricare ar fi rezultatul, e de așteptat că Nuclearelectrica să fie afectată, fiind companie de Stat și neavând de ales dacă intră sau nu în acest joc. Impactul va fi, totuși, mai mic decât la companiile care produc energie din surse mai scumpe, iar o eventuală eliminare a impozitului pe veniturile suplimentare l-ar putea anula complet”, concluzionează analistul.

Banca Transilvania – creșterea veniturilor din dobânzi nu a reușit să compenseze costul riscului și cheltuielile cu angajații

Banca Transilvania și BRD, cele două bănci mari românești listate la BVB, alternează trimestrele bune cu cele slabe, de la începutul anului fiind în fiecare trimestru în zone opuse din acest punct de vedere. De data aceasta a fost rândul Băncii Transilvania să raporteze rezultate slabe, așa cum s-a întâmplat și în T1. În mod paradoxal, deși per total a avut rezultate mai slabe decât BRD, Banca Transilvania a înregistrat o creștere mult mai mare a veniturilor, continuând tendința pe care o manifestase și anterior, în primele șase luni ale anului.

Veniturile nete din dobânzi au crescut cu nu mai puțin de 51%, la 1,11 mld. lei în T3 2022. Veniturile nete din comisioane au avut la rândul lor o creștere cu 18% în T3, de la 254 mil. lei la 301 mil. lei.

Spre deosebire de primele șase lui ale anului, cheltuielile operaționale au avut de data această o creștere mai mare decât cea a veniturilor, fiind influențate în principal de costul riscului, dar și de cheltuielile cu personalul. Costul riscului a ajuns de la un venit net de 145 mil. lei în T3 2021 la o cheltuială netă de 138 mil. lei în T3 2022. Cheltuielile cu personalul au avut o creștere destul de mare, cu 25 % în T3, la 392 mil. lei.

În final, Banca Transilvania a înregistrat un profit net de 631 mil. lei în T3 2022 (-3,3% y/y).

BRD – Creșterea veniturilor s-a văzut în profit

BRD a marcat o creștere a profitului, elementul pozitiv fiind faptul că această evoluție a fost bazată pe rezultatele activității obișnuite ale băncii, nu pe pe impactul pozitiv al costului riscului.

Veniturile nete din dobânzi au continuat tendința pozitivă manifestată în ultimele trimestre, crescând cu 15% în T3 2022, până la 601 mil. lei.

”Este o creștere mai mare decât cea de 10,8% din prima jumătate a anului, iar în perioada următoare ne putem aștepta că trendul să se mențină, dobânzile fiind tot mai mari pe măsură ce inflația continuă să facă ravagii în economie. Momentan este prea devreme pentru a vorbi despre credite neperformante, dar în viitor e de așteptat ca ele să apară și să afecteze profitabilitatea băncilor”, spune analistul Prime Transaction.

Per ansamblu, profitul net al BRD la T3 a fost de 398 mil. lei, în creștere cu 35% y/y.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri