Analiștii casei de brokeraj Goldring anticipează că acțiunile Nuclearelectrica (SNN) vor crește cu încă 16% în următoarele 12 luni, după ce producătorul de energie controlat de statul român a fost anul acesta constant în topul celor mai performante acțiuni de pe Bursa de Valori București, în ciuda pandemiei care a pus în genunchi majoritatea acțiunilor.

Goldring a dat un preț țintă de 19,19 lei însoțit de o recomandare de ”buy” (cumpărare) pentru titlurile Nuclearelectrica. Acțiunile SNN se tranzacționau ieri pe bursă la un preț de 16,5 lei/acțiune.

Dintre acțiunile lichide de pe Bursa de Valori București, Nuclearelectrica a avut cea mai bună evoluție anul acesta, reușind să urce cu 16,4% în ciuda faptului ca pesimismul provocat de pandemia COVID-19 a împins pe minus majoritatea acțiunilor de pe bursa românească.

Pe lângă creșterea acțiunilor, Nuclearelectrica a oferit și dividende care au adus investitorilor un câștig brut suplimentar de aproximativ 9%.

Datorită primului semestru al anului 2020 în care compania a înregistrat un profit net de 343 mil. lei, în creștere cu aproximativ 18% (comparativ cu cel din S1 2019), estimările pentru anul 2020 rămân peste rezultatul realizat în anul 2019.

”Deși creșterea de la semestru la semestru este de două cifre, estimăm că rezultatul net din semestrul al doilea să fie puțin mai modest decât cel realizat în al doilea semestru al anului trecut. Cu toate acestea, profitul anual va rămâne pe un trend ascendent, însă relativ similar cu cel de anul trecut. În ceea ce privește veniturile, chiar dacă acestea se află în scădere cu -2% în primul semestru al anului curent, estimăm că vor reuși să ajungă la un nivel superior, la final de an, comparativ cu cele înregistrate în anul 2019”, spune Judit Zoltani, șefa departamentului de analiză a casei de brokeraj Goldring.

Citiți și Primele cifre care arată cât de afectate de pandemie au fost marile companii

Goldring estimează ca Nuclearelectrica va avea un profit net de 564,7 mil. lei la finalul anului 2020 (+5,4% y/y), în vreme ce veniturile din exploatare ar urma să ajungă la 2,44 mld. lei (+1,3%y/y). Această estimare are la bază stabilitatea prețului energiei de pe piețele bilaterale, dar și o recuperare a prețului de pe piața PZU (piața pentru ziua următoare), care a avut de suferit mai ales în al doilea trimestru al anului curent.

Nuclearelectrica este o companie a cărui principal avantaj de piață îl reprezintă dividendele acordate acționarilor. În ultimii ani, compania a fost generoasă cu acționarii, câștigurile anuale obținute de aceștia doar de pe urma dividendelor adesea depășind nivelul de 10%. Analiștii Goldring se așteaptă ca această politică de dividende să continue și în viitor.

Nuclearelectrica deține deja o poziție dominantă pe piața producătorilor de energie electrică (peste 19%) din România. De asemenea, este singurul producător de energie electrică nucleară din România. În aceste condiții, analiștii Goldring sunt optimiști cu privire la perspectivele companiei, mai ales având în vedere preocupările din partea Uniunii Europene în ceea ce privește producția de energie verde, care înseamnă reducerea forțată a producției de energie electrică cu ajutorul cărbunilor, petrolului sau gazelor. Practic, Nuclearelectrica este așteptată să beneficieze de faptul că producția de energie nucleară este și va rămâne o formă de producție agreată de către statele membre ale Uniunii Europene.

Citiți și Cum arată bursa românească înainte de cel mai important upgrade din istorie

În plus, începând cu anul 2021, piața energiei se va liberaliza complet. Așadar, prețul de vânzare al energiei electrice s-ar putea să fie mai ridicat pentru companiile ale căror prețuri au fost reglementate în anii trecuți.

Principalii indicatori ai Nuclearelectrica

Nuclearelectrica prezintă o poziție financiară stabilă, având o lichiditate curentă de peste 4 (active circulante raportate la datorii curente) în 2017 și 2019, iar de asemenea peste 3 în 2018, nivelul de siguranță recomandat în teorie fiind de minim 2. ”De asemenea, estimăm că în anii 2020-2022, lichiditatea să se mențină la un nivel confortabil firmei și apropiat anilor trecuți”, spun analiștii Goldring.

2018 2019 Estimare 2020
Lichiditate curentă 3,89 4,65 4,99
Lichiditate imediată 3,24 3,90 4,17
Grad de îndatorare 19% 16,8% 16,3%
Datorii/capitaluri proprii 23,5% 20,1% 19,5%
ROA 4,6% 6,1% 6,4%
ROE 5,7% 7,3% 7,7%
Marja profitului net 18,8% 22,2% 23,1%

Sursa date/estimări: Goldring

Gradul de îndatorare a intrat pe un trend descendent încă din anul 2018 și s-ar putea menține sub nivelul de 17% în următorii ani. Indicatorul arată cât la sută din totalul activelor este finanțat din datoriile totale. Un nivel de peste 70% este considerat riscant, în timp ce la o valoare sub 30%, putem considera că societatea este stabilă din punct de vedere financiar.

Atât indicatorii ROA (Return on Assets), cât și ROE (Return on Equity) se prezintă a fi pe un trend ascendent, dar mai ales la un nivel superior altor companii cu un domeniu de activitate similar. Așadar, putem spune că societatea obține un nivel de profitabilitate superior altor companii producătoare de energie nucleară în raport atât cu activele, cât și cu capitalurile proprii.

Marja profitului net este de peste 20% încă din anul 2019. De asemenea, aceasta este superioară altor companii din industrie, ceea ce înseamnă că Nuclearelectrica reușește să fie mai eficientă în ceea ce privește transformarea veniturilor din exploatare în profit net.

Nuclearelectrica deține și operează două reactoare nucleare funcționale (Unitatea 1 și Unitatea 2) și două reactoare aflate în faza incipientă de construcție (Unitatea 3 și Unitatea 4). În anul 2019, vânzările Nuclearelectrica reprezentau aproximativ 19.3% din consumul final de energie electrică în economia națională (în anul 2018 aceasta fiind de 19.1%).

Acționarul majoritar al Nuclearelectrica este statul român, având o participație de 82,49%, în timp ce Fondul Proprietatea deține 7,47% din societate. Așadar, free-float-ul societății este de aproximativ 10%. Acționarul majoritar a jucat și joacă un rol foarte important în ceea ce privește strategia companiei (atât de investiții cât și de dividende).

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri