Numărul de vehicule electrice (EV) livrate de Tesla în trimestrul patru din 2023 a depăşit estimările, deşi nu a fost suficient pentru ca firma condusă de Elon Musk să depăşească pe plan global grupul chinez BYD, transmit Reuters şi Bloomberg, scrie Agerpres.

În ultimele trei luni din 2023, compania americană a livrat 484.507 EV, în timp ce analiştii se aşteptau la 483.173 unităţi. BYD a vândut 526.409 vehicule complet electrice în trimestrul patru din 2023, devenind lider pe acest segment, în special datorită modelelor mai ieftine vândute în China, cea mai mare piaţă auto din lume.

Deşi Tesla şi-a depăşit obiectivul de a livra 1,8 milioane de vehicule într-un an, nu a fost realizat scenariul prezentat de Musk în urmă cu 12 luni, conform căruia compania are potenţial pentru a produce 2 milioane EV.

Producătorul auto american ar urma să livreze anul acesta 2,1 milioane EV, în pofida înrăutăţirii perspectivelor privind piaţa mondială de vehicule electrice, susţine Ben Kallo, analist la Baird.

Marţi, acţiunile Tesla au scăzut cu 1,6% apoi s-au redresat, tranzacţionându-se la 248,43 dolari la Bursa de la New York. Titlurile au crescut anul trecut cu 102%, după pierderile record din 2022.

Schimbarea clasamentului global al vânzărilor EV reflectă sporirea importanţei Chinei în industria auto mondială. După ce în ultimii ani a depăşit SUA, Coreea de Sud şi Germania, China ar putea depăşi Japonia în 2023, devenind cel mai mare exportator global de automobile.

Tesla generează mai multe venituri şi profit decât BYD deoarece vinde vehicule la preţuri mai ridicate şi depinde de doar două maşini: Model Y şi Model 3, pentru majoritatea livrărilor sale.

În pofida poziţiei solide pe piaţa din China, BYD nu este prezentă pe piaţa americană.

"În Statele Unite, Tesla încă este numele dominantă pe segmentul EV", susţine Dan Levy, analist la Barclays.

Deşi Tesla nu dă publicităţii vânzările trimestriale pe regiuni, SUA şi China sunt cele mai mari pieţe ale sale. Compania produce Model S, X, 3 şi Y în Fremont, California, şi Model 3 şi Y în Shanghai. De asemenea produce Model Y la fabricile sale din Austin şi Berlin.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri