Fostul SIF Banat-Crişana, redenumit Lion Capital, și-a schimbat la începutul acestei săptămâni și simbolul sub care acțiunile fondului se tranzacționează, SIF1 transformându-se în LION. De aproape 27 de ani pe Bursa de Valori București (BVB), Lion Capital este cea mai mare societate de investiții financiare listată, cu active totale de 3,5 mld. lei, compania fiind evaluată pe bursă la 1,2 mld. lei.

”Am ales acest nume pentru că leul reprezintă identitatea noastră, un simbol al puterii și leadershipului, care totodată ne responsabilizează față de acționari să fim puternici și stabili pe viitor”, a declarat Bogdan Drăgoi (foto), directorul general Lion Capital.

Bogdan Drăgoi, fost ministru de Finanțe și fost consilier al președintelui Traian Basescu, a preluat în 2015 conducerea SIF Banat-Crișana, fiind ales de acționari după ce Dragos Bîlteanu, fostul director, fusese arestat într-un dosar privind delapidarea SIF-urilor.

Deși anterior Drăgoi nu era un nume cunoscut pe bursa românească, acesta a reușit să câștige încrederea investitorilor și a fost menținut în funcție până în prezent, chiar și în ciuda unor decizii care uneori au nemulțumit o parte dintre acționari – precum aceea de a nu distribui dividende din profit în anumiți ani.

Istoria SIF-urilor datează de la începutul anilor ’90, când au fost înființate sub forma Fondurilor de Proprietăţii Private (FPP), prin legea privatizării. Românii au primit ulterior cupoane gratuite la FPP-uri, care astfel au devenit SIF-uri și aveau ca rol distribuirea către populație a companiilor din fostul regim comunist. SIF-urile au ajuns astfel să dețină averi imense, sub forma unor acțiuni la mai multe companii din România, iar acest lucru a venit bineînțeles la pachet cu scandaluri și acuze îndreptate în special către șefii aleși încă din anii ’90 și care, prin diverse practici la limita legii, au reușit să își mențină funcțiile chiar și mai bine de două decenii.

În ultimii ani însă, acționariatul SIF-urilor s-a schimbat semnificativ odată cu intrarea la cumpărare a mai multor investitori instituționali, iar odată cu această schimbare și oamenii din conducerile SIF-urilor au început să fie înlocuiți.

Pentru a marca aceste schimbări, 3 din cele 5 SIF-uri de pe bursă și-au schimbat denumirea și au renunțat la titulatura de ”SIF”. Astfel, SIF Moldova a devenit Evergent Investments, SIF Transilvania a devenit Transilvania Investments, iar SIF Banat-Crișana a devenit Lion Capital.

Sursa foto: Lion Capital

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri