Statul român a reușit să convingă suficient de mulți acționari ai Fondul Proprietatea (FP) să voteze împotriva deciziei de a lista la bursă pachetele de acțiuni pe care FP le deține la Salrom, Portul Constanța și Aeroporturi București.

În Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor FP, s-a decis respingerea punctului 3 de pe ordinea de zi care ar fi permis managerilor FP să vândă pachete de acțiuni din portofoliu care fie individual, fie cumulat depasesc 20% din valoarea totala a activelor imobilizate ale Fondului Proprietatea.

În schimb, acțioanrii au aprobat răscumpărarea de către Fond a până la 1 miliard de acțiuni proprii, la un preț de minimum 0,2 lei/titlu și maximum 1 leu/titlu, precum și vânzarea deținerii de 12% a Fondului la Engie, la un preț de 432,6 milioane lei.

Acesta este cel mai recent episod din lupta pe care Guvernul pare să o fi declanșat împotriva administratorilor Fondul Proprietatea, încă de anul trecut, când au dat semnale că vor schimbarea administratorilor de la Franklin Templeton. Ministerul Finanțelor și-a făcut cunoscută intenția ca FP să cofinanțeze o componentă a PNRR, în vreme ce administratorii Fondului vor mai degrabă se continue politica de până acum de generare a unor randamente substanțiale pentru acționari prin vânzarea unor participații importante din portofoliu și, așadar, reducerea activului net.

Statul deține 10,4% din drepturile de vot de la Fondul Proprietatea.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri