Ministerul Finanțelor, cel care deține 6,5% din capitalul Fondul Proprietatea (FP) și 10,4% din drepturile de vot, a lansat un nou atac la adresa managerilor fondului, de această dată declarându-se împotriva măririi comisionului pe care aceștia îl încasează pentru administrare.

Mai exact, Finanțele au trimis o solicitare de completare a ordinii de zi a următoarei Adunării Generale Ordinare a Acționarilor Fondul Proprietatea, care va avea loc pe 26 martie 2024, în care cer menținerea comisionului de bază anual la 1,35%. Franklin Templeton, compania care administrează FP, ceruse creșterea acestuia la 2%.

Statul susține că o analiză comparativă a nivelului comisionului de administrare perceput de alte fonduri închise de capital privat și trusturi de investiții listate la Bursa de Valori din Londra, indică o medie ponderată de 1,35 % a comisionului de administrare, ”nefiind justificată creșterea ratei Comisionului de Bază la 200 de puncte de bază pe an, în condiţiile în care alte fonduri de dimensiune comparabilă au un comision în medie de 1,35 %”.

Nu în ultimul rând, Finanțele cer ca viitoare strategie a Fondului să cuprindă ”conservarea portofoliului actual administrat de Franklin Templeton International Services”, adică, practic, nu mai vrea ca Fondul să facă alte vânzări de active, fie direct, fie prin listarea unor pachete de acțiuni la Bursa de Valori București.

Acțiunile FP scădeau în deschiderea ședinței bursiere de luni cu 0,7%, într-o piață care per ansamblu creștea cu aproximativ 0,5%.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri