"Comitetul Reprezentantilor recomanda actionarilor sa aprobe in principiu un mandat pentru FTIML in calitate de Administrator Unic si Administrator al Fondului incepand cu 30 septembrie 2014. Daca actionarii vor urma recomandarile Comitetului Reprezentantilor, atunci acesta din urma va avea in vedere toate propunerile actionarilor la negocierea noului contract de cdministrare a investitiilor sau reinnoirea celui existent, dupa caz. Rezultatul acestor recomandari va fi prezentat de catre Comitet actionarilor in cadrul urmatoarei Adunari Generale Anuale a Actionarilor", se arata in documentul cu recomandarea Comitetului.

Printre considerentele invocate de Comitetul Reprezentantilor pentru inaintarea redomandarii se numara reducerea discountul pentru actiunile FP la mai putin de 35% la 30 septembrie 2013, fata de media de 56% in 2011.

Comitetul a constatat promovarea de catre administratorul Fondului a standardelor ridicate in domeniul transparentei corporatiste si dezvaluirii informatiilor si considera ca reprezinta un beneficiu atat pentru actionarii FP cat si pentru dezvoltarea pietelor de capital din Romania.

De asemenea, Templeton a demonstrat Comitetului angajamentul de a se implica in societatile in care se investeste si a observat majorarea participatiei in cadrul Fondului a investitorilor institutionali, de la 21% (februarie 2011) la 67% (iunie 2013). Acest fapt a contribuit la lichiditatea actiunilor Fondului in beneficiul tuturor actionarilor si a fost benefic pentru atragerea investitiilor de portofoliu in societatile romanesti.

Pe de alta parte, fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare actionar al FP, a propus prelungirea cu doi ani a mandatului Franklin Templeton, care insa va trebui sa indeplineasca doua tinte legate de active si distribuirea de bani catre actionari.

Elliott Associates detine peste 18% din actiunile Fondului Proprietatea, fiind cel mai mare actionar.

Actionarii urmeaza sa decida de principiu, in AGA din 22 noiembrie, daca prelungesc mandatul de administrator al companiei americane Franklin Templeton sau Comitetul Reprezentantilor va incepe procesul de selectare a unui nou administrator. Mandatul Franklin Templeton expira la finalul lunii septembrie a anului viitor.

Citeste si:

"In masura in care este permis de legea si reglementarile aplicabile, onorariul total care va fi platit catre Franklin Templeton va include un onorariu de baza in functie de capitalizarea de piata a societatii (cum este calculat in prezent - n.r.) si un onorariu suplimentar variabil in functie de valoarea distribuirilor exceptionale catre actionari in perioada de referinta (incluzand, de execmplu, rascumparari ale actiunilor, oferte publice de rascumparare, reduceri ale capitalului social cu restituirea catre actionari a unei cote-parti din contributiile acestora, dar excluzand distribuirile obisnuite de dividende). Valorile si detaliile specifice ale onorariilor vor fi negociate de Comitetul Reprezentantilor", se arata intr-o solicitare de completare a ordinii de zi a AGA transmisa de Manchester Securities si publicata de Fondul Proprietatea pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Elliott Associates a propus si la inceputul anului trecut introducerea unui comision suplimentar (1,5%) pentru administratorul Fondului Proprietatea calculat in functie de sumele rezultate din vanzarea de active si distribuirea banilor catre actionari. Comisionul respectiv a fost respins, insa, la inceputul acestui an de fosta Comisie Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), intrucat onorariul ar incalca termenii conveniti la licitatia pentru numirea administratorului FP.

Pentru noul contract de administrare, Elliott Associates propune includerea unor criterii de performanta, printre care un discount de cel mult 15% intre pretul actiunilor Fondului Proprietatea la bursa si valoarea activului net pe actiune, pentru minim doua treimi din sedintele bursiere din perioada 1 octombrie 2014 si 30 iunie 2015.

In prezent, actiunile Fondului Proprietatea sunt tranzactionate la 0,788 lei, existand o diferenta de 32% fata de activul net pe actiune de la finalul lunii septembrie, de 1,161 lei.

In AGA programata pentru 22 noiembrie actionarii urmeaza sa discute si o propunere a Franklin Templeton privind reducerea capitalului social cu 676,9 milioane lei, la 12,861 miliarde lei, si distribuirea banilor actionarilor. Un alt subiect pe ordinea de zi este aprobarea unui nou program de rascumparare de actiuni.

La sfarsitul lunii septembrie, investitorii institutionali straini detineau 57,06% din actiunile Fondului Proprietatea. Al doilea mai mare actionar al Fondului este Morgan Stanley, cu o participatie de putin peste 5% din capital, iar compania de administrare a investitiilor City of London are 4,87% din actiuni.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, infiintata in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie 2011.