Fondul Proprietatea (FP) a primit zece candidaturi pentru Comitetul Reprezentantilor, printre cei inscrisi figurand presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, seful Oracle Romania, Sorin Mindrutescu, si vicepresedintele CA al SIF Moldova, Claudiu Doros, scrie Mediafax.
Cel mai mare actionar al FP, fondul american de hedging Elliottt Associates a propus doi candidati, pe Steven van Groningen (foto) si pe Piotr Rymaszewski, directorul general al societatii de administrare a investitiilor Octava NFI din Polonia. Compania Octava NFI este controlata indirect de Elliot Associates.

Elliott detine indirect 13,86% din actiunile Fondului Proprietatea, prin companiile Manchester Securities si Beresford.

City of London, al doilea cel mai mare actionar al Fondului, cu 7%, din actiuni, l-a propus pentru comitet pe Julian Rupert Francis Healy. Healy este in prezent membru provizoriu, in locul lui Bogdan Dragoi, care a demisionat dupa numirea sa in functia de ministru al Finantelor Publice.

Pe lista candidatilor figureaza si seful Oracle Romania, Sorin Mindrutescu, propus de firma de brokeraj ceha Wood & Company Financial Services. SIF Moldova l-a propus si il sustine pe vicepresedintele CA Claudiu Doros, potrivit listei publicate joi seara de Fondul Proprietatea.
Joi a fost termenul limita pentru depunerea candidaturilor pentru Comitetul Reprezentantilor.

Alti candidati sunt Cristian Busu, membru din actualul Comitet al Reprezentantilor, Dumitru Beze (presedintele Asociatiei Investitorilor de pe Piata de Capital), Victor Cionga (anaging partener la firma de consultanta AZ Capital Advisors), Razvan Mircea Milea si Ilie Calugaru.
Actionarii Fondului Proprietatea vor discuta pe 4 aprilie revocarea Comitetului Reprezentantilor, propunere facuta de patru actionari, printre care mostenitorii fostului industrias Nicolae Malaxa Georgiei Palade van Duse si Philipe Palade, ca urmare a diminuarii participatiei statului la 2,69% din actiunile FP.

In cazul in care Comitetul Reprezentantilor nu va fi revocat, actionarii tot vor trebui sa aleaga un membru in Comitet pe pozitia ramasa vacanta dupa demisia lui Dragoi.

Comitetul Reprezentantilor este format din patru membri si un presedinte, iar in prezent un loc este vacant, dupa demisia lui Bogdan Dragoi. Alaturi de Mindrutescu, Busu si Healy, din Comitet mai fac parte Doru-Petru Dudas, director general in cadrul Mi¬nisterului de Finante, si Simion Dorin Rusu, consilier personal al fostului ministrului al Economiei Adriean Videanu.

Principalele atributii ale Comitetului Reprezentantilor sunt sa supravegheze administratorul Fondului, sa convoace AGA, sa aprobe bugetul de venituri si cheltuieli, sa monitorizeze investitiile si tranzactiile majore din portofoliu si sa verifice atingerea tintelor de randament. De asemenea, cei cinci pot recomanda actionarilor incetarea contractului de administrare cu Templeton, daca apreciaza ca o astfel de masura va fi in avantajul actionarilor.

La finalul lunii februarie, Fondul Proprietatea avea un activ net de peste 16 miliarde lei (3,6 miliarde euro).

Actiunile FP au incheiat sedinta bursiera de joi in scadere cu 0,26%, la 0,5785 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea Fondului este de 7,97 miliarde lei (1,82 miliarde euro).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri