România este lider incontestabil în ceea ce privește ponderea femeilor în rândul investitorilor, în țările unde este prezentă casa de brokeraj XTB. Ponderea femeilor a crescut de la un an la altul, iar în 2023, aceasta a fost de 20%, se arată într-un comunicat de presă.

Deși segmentul investițiilor a fost, în mod tradițional, unul predominant dominat de bărbați, în ultimii ani, femeile și-au făcut simțită prezența pe piețele de investiții.

Potrivit reprezentanților XTB, noile tehnologii, o mai bună accesibilitate și popularizarea investițiilor la bursă, care merg mână în mână cu educația, au atras femeile interesate de modalități de a-și valorifica banii, chiar și în condiții economice și geopolitice incerte.

„Asistăm la o democratizare generalizată a investițiilor, care deja nu mai sunt privilegiul celor care dispun de capital suficient. Datorită educației, publicul larg se implică în investiții și acestea nu mai sunt în primul rând un domeniu masculin. Femeile care investesc sunt deja parte integrantă a mediului investițional", spune Irina Cristescu, general manager XTB România.

Datele arată că 8 din 10 cliente ale XTB din România se află în concediu de maternitate sau au copii și sunt în căutarea unor modalități de a-și crește economiile. După România, regiunea Orientului Mijlociu și a Africii de Nord - MENA (18%), Polonia (13%) și Portugalia (13%) se bucură, de asemenea, de o pondere semnificativă a femeilor în rândul investitorilor. La polul opus, Republica Cehă, Slovacia, Franța, Germania și Spania se află pe lista statelor cu cel mai mic procent.

Interesantă este și ponderea tot mai mare a femeilor în rândul clienților noi, care și-au început în 2023 călătoria în domeniul investițiilor. Această tendință este rezultatul noilor oportunități de investiții pasive pe termen lung, care se pot dovedi mai atractive pentru investitorii de gen feminin, reticenți la risc.

Dintre piețele europene, în 2023, România a ocupat poziția de lider, însă se observă, totuși, o scădere de 6% față de anul 2022. Alte piețe sunt în creștere comparativ cu 2022, cele mai mari diferențe fiind observate în Germania (+6%), Polonia (+5%) și Spania (+5%). Privind dincolo de granițele Europei, regiunea MENA se bucură de cea mai mare pondere a femeilor investitoare în rândul începătorilor: 24%.

O altă tendință notabilă este aceea că investițiile pe piețele financiare par să atragă clienți mai tineri. În România, investitorul mediu de gen feminin are 35 de ani, față de 33 de ani în cazul bărbaților. În alte țări, femeile încep să investească chiar mai devreme, cu o vârstă medie de 34 de ani în Polonia, de exemplu.

Cum au investit femeile din România în 2023?

Printre provocările cu care se confruntă femeile pe piața financiară se numără lipsa de încredere în abilitățile lor de investiții, lipsa educației financiare și veniturile mai mici pe care acestea le au disponibile. Diferența de remunerație între femei și bărbați este vizibilă dacă ne uităm la alte cifre ale XTB: valoarea medie a depozitelor bărbaților români este de 1,5 ori mai mare, comparativ cu cea a femeilor. Același raport poate fi aplicat și pentru valoarea medie a tranzacțiilor.

Dacă ne uităm la alte clase de active, femeile din România care investesc au avut o preferință pentru acțiunile cu expunere la piețele globale, cum ar fi: Tesla, AXA și Palantir Technologies.

Sursa foto: XTB

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri