7 Iunie 2010

Franklin Templeton: Avem rabdare cu Fondul Proprietatea. Romania este o oportunitate

Desi a trecut aproape un an de la alegerea Franklin Templeton ca administrator al Fondului Proprietatea, iar Guvernul nu a reusit sa semneze contractul necesar, Mark Mobius, presedintele executiv al Templeton Asset Management, se declara rabdator, deoarece considera ca Romania este o oportunitate de investitii.

Fondul Proprietatea, listare printr-un IPO de 500 mil. dolari

Dupa ce la inceputul primaverii, Mobius inainta ca termen de listare luna septembrie, amanarea semnarii de catre Guvern a contractului de administrare a Fondului Proprietatea de catre Franklin Templeton l-a determinat sa considere ca listarea nu se va mai face in acest an.

“Termenul listarii depinde de cand vom fi numiti administratori propriu-zisi. Daca vom fi numiti pana la finalul lunii iulie, am putea sa listam fondul pana la finele anului”, a afirmat Mark Mobius (foto), in cadrul unei conferinte de presa.

“Obiectivul nostru este listarea integrala a Fondului la BVB si pe alta piata. Eu, personal, as vrea sa o listam printr-un IPO cu 10-20% din actiuni pentru 500 milioane de dolari pentru a atrage si atentia investitorilor straini”, a continuat presedintele Templeton Asset Management.

David Smart, seful diviziei de fonduri suverane in cadrul Franklin Templeton Investment Management, a declarat ca fondul a realizat multi pasi pentru evaluarea activelor FP, precum si pentru reglementarea calculului valorii unitare a activului net (VUAN).

“Speram ca in viitorul apropiat sa oferim mai multa transparenta pentru Fondul Proprietatea”, a sustinut Smart.

El a afirmat ca valoarea si marimea Fondului Proprietatea, in eventualitatea de a fi listat si la Bursa din Londra, va introduce FP in indicele principal al pietei Footsie 100 (FTSE100).

Numirea Franklin Templeton ca administrator al FP va aduce Statului 60 mil. lei

Din cauza faptului ca Fondul Proprietatea nu are un administrator dividendele din anii 2008 si 2009 nu au fost repartizate, suma ridicandu-se la 1 miliard de lei, din care 60% ar reveni statului roman.

“Cunoastem masurile luate de catre Guvern in aceasta perioada pentru a reduce cheltuielile bugetare. Daca vom incepe sa conducem Fondul am putea oferi o parte din suma de care Statul are nevoie. Guvernul are peste 40 de miliarde de actiuni ale Fondului Proprietatea, care ar putea sa ajute bugetul de stat daca se va lua decizia sa se vanda aceasta participatie”, a mai declarat Mobius.

Mobius a afirmat ca doreste sa distribuie integral dividendele neplatite, desi asta ar insemna ca Fondul va ramane fara bani de investitii. “Nu ne deranjeaza daca ramanem fara bani pentru investitii, deoarece vom strange capital prin oferta publica initiala”, a continuat reprezentantul Templeton.

Smart a spus ca doreste sa dezvolte si companiile din portofoliu prin atragerea de capital din partea investitorilor straini.

In data de 1 iulie oferta de administrare inaintata in cadrul concursului de administrare va expira, insa Mobius a precizat ca aceasta oferta va fi prelungita cu inca sase luni pana cand vor deveni numiti managerii FP.

“Daca va fi nevoie o vom prelungi cu inca sase luni si cu inca sase luni. Vrem sa investim si cu fondurile noastre (detinute de Templeton Asset Management, n.r.) in Fondul Proprietatea si asta ne face sa fim rabdatori. Vrem sa promovam Romania ca tara de investitii, iar Fondul Proprietatea va pune tara pe harta lumii a investitiilor”, a mai declarat Mark Mobius.

"Ne intereseaza orice privatizare"

Intrebat daca Fondul Proprietatea va participa la majorarea de capital a OMV Petrom (SNP), Konieczny a afirmat ca daca pretul este bun atunci FP va mai achizitiona actiuni.

La inceputul lunii mai, Mark Mobius a fost ales membru in consiliul de administratie al OMV Petrom, ca reprezentant al Fondului Proprietatea.

Presedintele executiv al Templeton AM a afirmat ca vrea sa intre si in alte consilii ale companiilor din portofoliul Fondului Proprietatea, nu neaparat prin angajati, ci si prin colaboratori directi si de incredere.

Privind anuntul Ministerului de Finante de vanzare a unor participatii din cadrul companiilor de stat, Mobius considera privatizarile se pot dovedi utile, in acest moment.

“Consider ca este utila vanzarea de participatii acum, dar nu sa vinzi companiile in intregime. Pe langa banii pe care il primesti pentru vanzarea participatiei, mai exista un beneficiu, companiile care atrageau bani din bugetul de stat devin contribuabili”, a mai declarat Mobius.

El a mai afirmat ca Franklin Templeton este interesata de orice privatizare, deoarece reprezinta o oportunitate pentru atragerea de capital la bugetul de stat.

Cheltuieli de 3 milioane de dolari in ultimul an

Mobius a declarat, ca in ultimul an, de la numirea Franklin Templeton ca administrator al Fondului Proprietatea, costurile cu angajatii, calatorii si birouri s-au ridicat la 3 milioane de dolari.

La finalul lunii aprilie, Franklin Templeton Investment Management, a inchiriat o suprafata de 900 de mp de birou in cladirea Premium Point, amplasata in zona Piata Victoriei.

“In prezent, in Romania, avem 11 angajati si analisti si dorim ca in sediul din Bucuresti sa avem o echipa de 20-30 de oameni. Suntem gata sa conducem Fondul Proprietatea si avem infrastructura necesara”, a declarat Grzegorz Konieczny, vice-presedinte executiv la Franklin Templeton Investment din Polonia.

Mobius a mai afirmat ca doreste sa pastreze o parte din echipa actuala care lucreaza pentru Fondul Proprietatea, fiind sigur ca il va mentine si pe Ionut Popescu, directorul general al FP.



Citeste si