17 August 2010

ANALIZA: Cum s-au prezentat companiile de la BVB la raportul de sase luni

Primele sase luni ale anului au fost unele dificile pentru economia romaneasca, insa afacerile companiilor de la Bursa de Valori Bucuresti au reusit sa urce cu 3%.

Inflatia a ridicat afacerile companiilor

Companiile listate pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti, excluzand SIF-urile si bancile, au inregistrat o crestere de 3% in primele sase luni ale anului comparativ cu perioada similara din 2009.

In schimb, veniturile totale s-au majorat usor, cu 0,3%, iar cheltuielile tuturor companiilor au scazut cu circa 1% in aceeasi perioada.

“Evolutia afacerilor a fost determinata de relansarea exporturilor in cazul exportatorilor, iar pentru celelalte societati reflecta cresterea inflatiei. Cresterea preturilor pentru firmele care vand pe piata interna a contrabalansat scaderea volumelor”, a declarat Andrei Radulescu (foto), analist la Target Capital, pentru Wall-Street.

Gabriel Necula, director adjunct de tranzactionare la Prime Transaction, vede evolutia afacerilor ca o stagnare si nu se asteapta la o crestere in urmatoarele trimestre, in conditiile in care puterea de cumparare este in continua scadere si pe fondul majorarii TVA la 25%.

Dividendele reduse au "lovit" in profitul SIF-urilor

Societatile de investitii financiare (SIF) au inregistrat rezultate financiare slabe in primul semestru al anului ca urmare a reducerii dividendelor oferite de companiile din portofoliul, precum si din cauza faptul ca BCR a decis capitalizarea profitului.

Cea mai puternica scadere a profitul net din primele sase luni a fost inregistrata de SIF Transilvania (SIF3), respectiv de 80%, pana la 22,31 milioane lei.

Pe urmatoarea pozitie in functie de reducerea rezultatelor se afla SIF Oltenia (SIF5), altadata performera sectorului, cu 72%. Profitul inregistat in primul semestru de catre SIF5 a fost de 51,66 milioane lei.

Rezultatul SIF Banat-Crisana (SIF1) a coborat cu 64% in perioada ianuarie-iunie din 2010, pana la 33,12 milioane lei. Pe locul al patrulea la scaderi se afla SIF Muntenia (SIF4), cu o reducere a profitului cu 51%, pana la 35,51 milioane lei.

Cea mai redusa scadere din sectorul societatilor de investitii financiare a fost obtinuta de SIF Moldova (SIF2), de 36%, ajungand la un profit semestrial de 57,24 milioane lei.

Banca Transilvania, performera sectorului bancar

Daca in primul trimestru Banca Transilvania (TLV) a fost singurul emitent din sectorul bancar care a inregistrat o crestere a profitului, in primele sase luni aceasta a surprins piata cu o majorare de 3 ori a rezultatului net.

O evolutie financiara buna a fost inregistrata si de BRD SocGen (BRD) in primul semestru, profitul net al bancii urcand cu circa 3%.

“Veniturile bancilor au urcat in primul semestru pe fondul majorarii marjei de dobanda ca urmare a reducerii dobanzilor in primul semestru”, a afirmat Florin Ilie, director diviziei de piete de capital din ING Bank Romania.

El se asteapta ca in cel de-al doilea semestru situatia financiara sa fie mai slaba decat cea din primele sase luni ale anului.

Profitul net obtinut de catre Erste Bank (EBS) a fost de 471,9 milioane lei in perioada ianuarie-iunie din 2010, in scadere cu 4,1% fata de rezultatul din intervalul similar al anului trecut.

O surpriza neplacuta, dar totusi asteptata prin prisma situatiei financiare din primul trimestru, a fost data de rezultatul negativ de 106,48 milioane al Bancii Carpatica (BCC), facand astfel trecerea pe pierdere fata de primele sase luni din 2009.

Suprize placuta si neplacute

In ciuda situatiei economice dificile din Romania, la Bursa de Valori Bucuresti au existat companii care au reusit sa surprinda in mod placut piata.

Sapte companii au reusit sa treaca de pe pierderi pe profit in primele sase luni ale anului, printre cele mai importante fiind Broker Cluj (BRK), fondul STK Emergent (STK), Bermas Suceava (BRM) si Ves Sighisoare (VESY).

Din categoria suprizelor neplacute, respectiv trecerea de pe profit pe pierderi, fac parte 10 societatii, printre care Transelectrica (TEL), Alumil Rom Industry (ALU) si Impact Contractor&Developer (IMP).

“Firmele au inceput sa se restructureze in cel de-al doilea semestru al anului trecut si usor se vor regla situatiile financiare. Nu cred ca o sa mai vedem asa de multe companii pe pierderi in perioada urmatoare. Marile companii s-au restructurat, iar bilanturile lor se vor imbunatati in perioada urmatoare”, afirma Necula.

Totusi, in ciuda restructurarilor realizate 12 companii de la BVB au continuat sa inregistreze pierderi semestriale. Printre acestea se numara Oltchim (OLT), Rompetrol Rafinare (RRC), TMK Artrom (ART), THR Marea Neagra (EFO) si Turism Felix (TUFE).

Care sunt asteptarile pentru urmatoarele sase luni?

Gabriel Necula (foto) nu se asteapta la surprize in trimestrele urmatoare, decat cu mici exceptii, si vede rezultatele celui de-al doilea semestru in ton cu cele din primele sase luni ale anului.

“In urmatoarele trimestre, rezultatele societatilor vor merge in aceeasi nota. Asteptarile mele sunt mai degraba neutre decat spectaculoase in oricare dintre sensuri. Companiile mari vor intra intr-o stare de normalitate, insa nu vor putea sa se decoreleze de mersul economiei”, afirma el.

Radulescu estimeaza ca din punctul de vedere al cifrelor de afaceri inregistrate de companiile listate se vor vedea semnale de dezaccelerare pe segmentul de export si la o contractie a vanzarilor in cea de-a doua jumatate a anului pentru societatile care activeaza, preponderent, pe piata locala.

“In lunile urmatoare vom vedea o revenire pe scadere a economiei romanesti din cauza scaderii puterii de cumparare ca urmare a majorarii TVA si a reducerii salariilor bugetarilor”, conchide analistul Target Capital.



Citeste si