7 Ianuarie 2011

Brokerii mizeaza pe Fondul Proprietatea pentru a atrage investitori

Listarea Fondului Proprietatea stabilita oficial pentru 25 ianuarie va avea efecte multiple in piata de capital. Pe langa o crestere vizibila a capitalizarii si estimari de apreciere a lichiditatii, brokerii mizeaza pe faptul ca multi dintre proprietarii de actiuni la FP vor deveni investitori activi in piata.

Brokerii se pregatesc pentru FP

Listarea celui mai asteptat emitent este un proiect major pentru piata de capital romaneasca si un subiect de interes, atat pentru investitorii cu experienta cat si pentru cei care nu au testat inca bursa. Subiectul are influente importante in activitatea multor SSIF-uri, care in ultimele luni s-au concetrat pe rapoarte de analiza, proiecte pe baza FP, oferte pentru clienti.

Miza cea mai importanta ramane insa atragerea de clienti. Dupa un 2010 in care lichiditatea a scazut dramatic si interesul pentru piata a fost tot mai scazut, brokerii mizeaza ca listarea FP va aduce un numar mare de investitori in piata. Chiar daca multi proprietarii de actiuni vor avea tendinta de a isi vinde participatiile, o parte ar putea sa ramana in piata, sa manifeste interes si pentru alti emitenti sau sa intre pe bursa special pentru fond.

Brokerii si managerii de SSIF consultati de Wall-Street.ro spun ca poarta discutii constant cu investitori interesati de tranzactionarea FP, mizand pe atragerea atentiei acestora spre intreaga piata.

“Avem permanent discutii atat cu investitori interesanti de piata de capital in general, cat si cu cei intresat in special de tranzactionarea actiunilor FP. Multi dintre acestia vad in listarea actiunilor FP o buna oportunitate pentru a investi pe piata de capital. In plus, avand in vedere faptul ca in Romania climatul economic este in curs de redresare, preturile titlurilor tranzactionate la BVB au devenit atractive. Acest aspect, alaturi de listarea actiunilor FP, speram sa aduca un plus de lichiditate la bursa in perioada urmatoare”, a declarat Raul V. Has – senior trader la SSIF Broker.

Razvan Pasol (foto), managerul Intercapital Invest, spune ca exista contacte permanente cu investitori importanti interesati sa cumpere si sa vanda actiuni ale Fondului Proprietatea ulterior listarii acestuia la Bursa.

Si Octavian Molnar, directorul adjunct al IFB Finwest, spune ca poarta discutii cu mai multi investitori care au manifestat interes fata de titlurile FP, atat straini cat si locali.


Eforturile si incercarile brokerilor la capitolul FP

Dupa ce listarea Fondului a intrat in linie dreapta si prima parte a anului a adus semnale concrete privind listarea, brokerii au inceput sa se concentreze mai mult pe viitorul emitent.

Astfel, rapoartele de analiza pentru fond au inceput sa fie tot mai frecvente. Intercapital a lansat evolutia pretului OTC al tranzactiilor cu actiunile FP si singurul fond din Romania care ofera acces investitorilor la BVB la actiunile Fondului. De asemenea, Wood si Unicredit au creat warranturi pe burse internmationale avand ca activ suport titlurile FP.

“Pe langa cele de mai sus, vom mai lansa si alte proiecte si initiative interesante legate de FP in preajma momentului listarii acestuia, insa la acest moment nu am informatii publice pe aceasta tema”, a declarat Razvan Pasol.

Evenimentul listarii FP este un moment care trebuie fructificat ca atare din perspectiva unui intermediar, spune CEO-ul Tradeville, Mihaela Biciu (foto).

Eforturile noastre se vor canaliza spre retentia posesorilor de actiuni FP in sistemul bursier si spre incurajarea atat a noilor, cat si a vechilor investitori in a tranzactiona acest nou emitent”, a explicat Biciu.

De asemenea, recent, Prime Transaction a anuntat o oferta speciala pentru proprietarii de titluri FP. Pana la 30 iunie 2011, Prime ofera o reducere de 50% a comisionului de succes pentru detinatorii de actiuni FP, care isi deschid un cont de investitii administrat de un broker.

Alin Brendea, directorul operatiuni al Prime Transaction, a declarat pentru Wall-Street.ro ca a avut in ultimele luni contacte cu peste 150 de clienti interesati de a intra pe piata bursiera la momentul listarii Fondului Proprietatea.

Sper ca o parte importanta dintre acestia sa devina clienti ai societatii in acest an”, a explicat acesta.

Mai mult, SSIF-ul ofera si asistenta gratuita pentru orice client care deschide un cont nou, cu privire la formalitatile de tranzactionare ale actiunilor Fondul Proprietatea, cu privire la functionarea pietei bursiere cat si cu privire la evolutia cursului de tranzactionare a actiunilor FP.


Cati clienti noi va aduce FP?

Ultima situatie publicata de Fondul Proprietatea arata ca acesta are in prezent un numar de peste 5.372 de actionari, conform site-ului oficial.

“Probabil ca in perioada ulterioara listarii vor exista si investitori noi la BVB interesati exclusiv de actiunile fondului (cel putin initial), insa ma astept ca numarul acestora sa fie tot de ordinul miilor. Dar mai importanta decat numarul de conturi noi este valoarea tranzactiilor cu actiuni FP, iar aceasta poate creste semnificativ lichiditatea actuala a bursei”, sustine Razvan Pasol.

In opinia sa, investitorii care vin la BVB atrasi de actiunile Fondului Proprietatea se vor indrepta si spre alti emitenti.

Avem sansa sa atragem atentia asupra pietei de capital locale prin intermediul listarii FP si cu suportul administratorului fondului, Franklin Templeton. Insa aceasta sansa trebuie sa fie folosita in mod corespunzator, atat printr-o promovare mult mai buna a BVB cat si prin alte listari ale unor companii de stat si private”, a mai spus managerul Intercapital.

Raul V. Has spune ca este dificil de estimat numarul de conturi nou deschise – unii dintre cei care se vor indrepta spre aceste titluri probabil ca la un anumit moment au mai investit pe bursa.

„De asemenea, este posibil ca multi dintre ei sa considere ca aparitia unui nou emitent este o oportunitate buna de a relua astfel de investitii. Asteptam ca lichiditatea sa creasca datorita listarii FP, aspect care ii va incuraja atat pe vechii investitori, cat si pe cei noi, sa ia pozitii in piata. Desi probabil ca exista unii clienti care vor dori sa intre pe piata special pentru a investi in actiuni FP, consideram ca multi dintre acestia vor investi ulterior si in alte titluri. O parte dintre actiuni sunt deja subevaluate, astfel ca in perioada urmatoare ar putea aparea oportunitati de investitii”, sustine traderul SSIF Broker.

Mai mult, nici in 2011 fluxurile de numerar dinspre economia reala catre sistemul bursier nu vor fi constante, economia nefiind in cea mai fericita situatie, din punct de vedere al disponibilitatii de cash pentru investitii. De aceea, Mihaela Biciu spune ca planurile Tradeville au ca obiectiv principal ca acele conturi noi, aparute in urma listarii FP, sa ramana active o perioada cat mai lunga. Pentru acest lucru, SSIF-ul va pune accent pe programe de aducare financiara si asistenta personalizata din partea brokerilor.

Octavian Molnar spera intr-o dublare a numarului de conturi active, intr-un orizont de timp de un an.

Ca si clienti tratati, vanzatorii vor disparea in proportie de 90% dupa terminarea operatiunilor aferente. Dintre investitorii noi, credem ca peste 75% dintre ei vor incerca si alte titluri sau produse”, a declarat Molnar.







Citeste si