"La ultimul consiliu ECOFIN la care am participat am fost putin surprins de atitudinea de tip sticks and carrots a Comisie Europene, in primul rand cand s-a pus problema sprijinului financiar pentru Ucraina. O multime de conditionalitati puse in avans pentru finantarea Ucrainei. Am spus acolo ca democratia, dupa parerea mea, nu este o gradina in care cresc morcovi", a spus Liviu Voinea, citat de Mediafax.

Realizand ca auditorul nu este foarte lamurit de ceea ce doreste sa spuna, Voinea a completat "Ma rog, in engleza suna mai bine".

Nu trebuie sa discutam in paradigma sticks and carrots atunci cand vorbim despre democratie si despre valori europene - Liviu Voinea

"Democracy is not a garden to harvest carrots. Democracy is not a forest to take sticks out of it. Nu trebuie sa discutam in paradigma sticks and carrots atunci cand vorbim despre democratie si despre valori europene. De aceea, o anume flexibilitate bugetara pana la urma pentru a sustine valorile europene, nu este ceva de speriat", a precizat Voinea.

Metoda "morcov si bat" presupune utilizarea complementara a motivarii prin recompensa si pedeapsa. Termenul este consemnat pentru prima data in 1876 si provine de la metoda traditionala alternativa de a mana un magar: fie tinandu-i un morcov in fata, fie prin lovire cu un bat.