Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a fost reclamat la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) dupa ce a calificat anumite declaratii facute de Crin Antonescu ca fiind "ale unei persoane care sufera de autism". Sesizarea a fost facuta marti de Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist (FEDRA).

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, luni, ca demisia lui Klaus Iohannis este recunoasterea implicita a unui esec, iar pozitiile lui Crin Antonescu de dupa rezultatele partiale sunt ale unei persoane care sufera de autism, el precizand ca liberalii trebuie sa decida.

Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist (FEDRA) a sesizat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, atatand ca atat exprimarea la adresa persoanelor cu tulburari din spectrul autist, cat si atitudinea cu care un reprezentant al clasei politice se raporteaza la aceasta categorie defavorizata sunt ofensatoare.

"Este nepermis clasei politice sa persevereze in a folosi termeni precum «autism/autist» pentru a atrage atentia publicului asupra unor aspecte negative din conduita colegilor de breasla, asociind atat afectiunea, cat si persoanele care sufera de autism, cu actiuni si comportamente negative", arata FEDRA intr-un comunicat de presa, potrivit Mediafax.

FEDRA precizeaza ca, in ultimii ani, organizatiile care promoveaza drepturile persoanelor cu autism din Romania au informat cu regularitate clasa politica si decidentii politici cu privire a tulburarea de spectru autist, pentru a o face cunoscuta si inteleasa. De asemenea, s-au facut eforturi mari pentru legiferarea unor directii care sa diminueze gradul de discriminare si stigmatizare a persoanelor cu autism si sa faciliteze integrarea sociala a acestora.

"Faptul ca oameni politici inca folosesc peiorativ termenul de «autism», in discursurile publice, asociindu-i conotatii negative, nu aduc doar ofensa persoanelor cu autism, ci instiga indirect la discriminarea si stigmatizarea acestora. Mai mult decat atat, desi reprezentantii clasei politice care au folosit acelasi gen de discurs au fost sesizati in repetate randuri (prin mesaje oficiale sau prin retelele de socializare), acestia nu au revenit niciodata cu scuze publice si cu explicatii menite sa diminueze consecintele neplacute ale declaratiilor lor asupra persoanelor cu autism", se mai arata in comunicat.

FEDRA cere Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii sa-l sanctioneze pe Tariceanu pentru aceste declaratii, iar lui Tariceanu ii solicita sa isi ceara scuze public.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, declara ca este important ca luni conducerea PNL sa faca o analiza si sa isi asume responsabilitatea pentru rezultatele alegerilor, iar el va privi din afara aceste dezbateri, adaugand ca este foarte curios ce turnura vor lua.

"Din semnalele pe care le-am vazut, cu exceptia anuntului lui Iohannis, nu mi se par cele imbucuratoare. Mesajele pe care le-a dat domnul Antonescu par cele ale unei persoane lovite de autism", a spus Tariceanu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri