”(Liberalii - n.r.) ne-au ajutat ieri la acea lege cu incompatibilitatile, pentru ca e o lege care se refera si la domnul Iohannis. Domnia sa poate candida acum fara probleme”, a spus Ponta, potrivit Mediafax.

Solicitat sa comenteze acuzatiile ANI, care vorbea despre o noua ”martea neagra”, avand in vedere ca legea intrerupe proceduri pentru 1.200 de primari, Ponta a raspuns: ”Bun, daca e si domnul Iohannis printre ei, inseamna ca e un lucru bun”.

La randul sau, presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a aratat ca legea a fost ”data”, in opinia sa, pentru Klaus Iohannis. ”Eu nu am fost la vot, dar cred ca e o lege, cred ca a fost data pentru domnul Klaus Iohannis, am inteles ca are probleme si sa fim siguri ca poate sa candideze”, a spus Dragnea.

Citeste si:

Intrebat ce se intalmpla insa cu ceilalti alesi locali, Dragnea a raspuns: ”Ceilalti nu candideaza”. Camera Deputatilor a adoptat, marti, un proiect care prevede ca primarii sau presedintii de CJ sa fie reprezentantii comunitatilor in adunarile generale ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitara, deputatul PDL Tinel Gheorghe aratand ca puterea incearca sa-i scape de justitie pe incompatibili.

Initiatorii legii acuza ANI de exces de putere

Proiectul de lege a fost initiat de sase deputati PSD printre care Florin Iordache si Marian Neacsu. Initiatorii au precizat ca "in practica administrativa s-a apreciat ca este legal ca primarii, respectiv presedintii consiliilor judetene sa reprezinte unitatile administrativ-teritoriale in adunarea generala a asociatiei si in consiliul director".

"Data fiind inexistenta unor prevederi exprese, ANI a apreciat, in opinia noastra, in mod abuziv, cu exces de putere, ca functiile de primar si presedinte al consiliului judetean sunt incompatibile cu calitatea de reprezentant al comunei, orasului, municipiului si judetului in adunarea generala a asociatiei de dezvoltare intercomunitara. Iata de ce consideram ca se impune ca aceasta situatie sa fie reglementata fara echivoc, stabilindu-se in mod expres faptul ca primarii si presedintii CJ sunt reprezentanti de drept ai unitatilor administraiv-teritoriale in adunarile generale ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitara, calitate pe care o pot delega prin act administrativ", au explicat initiatorii in expunerea de motive a proiectului.

Agentia Nationala de Integritate (ANI) nu sustine modificarea Legii 51/2006 prin care primarii sau presedintii de CJ ar putea fi membri in adunarile generale ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitara, precizand ca nici nu i s-a cerut un punct de vedere privind acest demers.