Alegerile prezidentiale par a fi o competitie definita clar in acest moment intre Victor Ponta si Klaus Iohannis, arata un studiu national de opinie realizat de catre Agentia de Rating Politic referitor la intentiile de vot pentru alegerile prezidentiale si pentru partidele politice, dupa evolutiile consistente de dupa alegerile pentru Parlamentul European.

Cele doua nume reies spontan dintr-o intrebare deschisa unde cei intervievati au putut spune orice nume: Ponta 35,7% – Iohannis 20,5%. De asemenea, in lipsa altor blocuri politice concurente si in lipsa altor candidati relevanti, cei doi domina intentiile de vot si in intentie de vot cu lista sugerata: Ponta 46,4% – Iohannis 32,6%. Si turul al doilea indica drept singura competitie echilibrata si care mobilizeaza mai multi romani la vot, binomul Ponta-Iohannis, cu un rezultat de 55%-45% la data studiului.

La nivelul partidelor politice, se observa revenirea PSD in bazinul de favorabilitate de 42%, dupa ce in alegerile europene nu a reusit sa il fructifice, in special din cauza candidatului independent Mircea Diaconu. De asemenea, dupa schimbarile interne, PNL este intr-o revenire la nivelul “traditional” de 19-20%, dupa scorul de 15% obtinut la europene. PDL ramane constat la un bazin de 9-10%, acolo unde se afla si in sondajele pre-electorale, fara a mai reusi nivelul de 12% obtinut prin mobilizarea din campania electorala.

Noul proiect, partidul unit PNL-PDL, ar obtine la acest moment, inainte de lansarea oficiala, aproape cu exactitate suma voturilor celor doua partide, 29,5%. In varianta in care acest proiect ar deveni functional, am asista la o polarizare certa a scenei politice iniante de alegerile prezedentiale, fara a mai exista o a treia forta politica relevanta. Situatia de polarizare, politica si electorala – in proportii aproximative 40%-30%, este foarte similara momentului de acum 10 ani de dinainte de alegerile prezidentiale (2004), in care se regaseau aproximativ aceiasi actori politici.

Interesul manifestat de alianta de guvernare PSD-UNPR-PC catre PPDD a reactivat si interesul alegatorilor pentru acest partid, PPDD reusind din nou, spre deosbire de alegerile europene, sa atinga un bazin de peste 6%. La randul sau, PMP se mentine la scorul din alegerile europene, de 6,2%, dar in cazul formarii blocului politic PNL-PDL, ar pierde o marja din votanti catre noua formatiune.

Sondajul a fost realizat in perioada 16 –22 iunie 2014, pe un esantion reprezentativ pentru populatia Romaniei, de 1010 persoane, cu interviuri telefonice, pe retele mixte, fixe si mobile, si are o eroare de 3%. Cercetarea face parte dintr-o serie de studii si analize ale Agentiei de Rating Politic, intitulata "Barometrele Piata politica".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri