Urmatoarea evaluare a acordului cu FMI, CE si Banca Mondiala va avea loc in premiera in afara tarii si ii va reuni pe reprezentantii Guvernului si cei ai BNR la Bruxelles, fara participarea Presedintiei, a partidelor sau a sindicatelor, conform programului.

"Decizia a fost legata de contextul intern al campaniei electorale, ambele parti intelegand ca discutiile sa nu fie folosite in scopuri politice, fiind mai degraba discutii tehnice. FMI are ca regula sa nu se implice in politicile interne pe perioada campaniilor electorale, dar era necesar ca aceasta misiune de evaluare sa aiba loc", au declarat surse guvernamentale.

Ministrul Finantelor Ioana Petrescu, ministrul delegat pentru Buget Darius-Bogdan Valcov si o echipa tehnica din minister vor participa saptamana viitoare, la Bruxelles, la intalnirile organizate de FMI si Comisia Europeana cu autoritatile romane, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor.

"Delegatii ale FMI si Comisiei Europene vor discuta cu autoritatile romane la Bruxelles despre evolutiile recente ale economiei si despre stadiul implementarii politicilor agreate cu Comisia Europeana si FMI in domenii cheie. Va fi discutat si planul autoritatilor romane pentru a doua rectificare bugetara din 2014", a declarat intr-un comunicat Guillermo Tolosa, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria. Potrivit lui Tolosa, discutiile cu autoritatile romane vor fi informale si nu vor constitui o evaluare oficiala a acordului cu Romania.

Spre deosebire de misiunile de la Bucuresti, care se intindeau pe o perioada intre zece zile si doua saptmani, negocierile de la Bruxelles vor fi foarte concentrate, pe parcursul a patru zile, incepand de marti, 16 septembrie, si pana vineri, 19 septembrie, arata Mediafax. Delegatia FMI va fi condusa de Andrea Schaechter, cea a CE de catre Istvan Szekely, iar delegatia Bancii Mondiale de Elisabetta Capanelli, directorul de tara pentru Romania si Ungaria.

Guvernul Romaniei va fi reprezentat, potrivit programului actual, la nivel de ministri, dar nu este exclus ca la ultimele discutii, din 19 septembrie, sa participe si premierul Victor Ponta, au mentionat sursele. Banca Nationala a Romaniei va fi reprezentata la nivel de conducere de catre guvernatorul Mugur Isarescu, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu si viceguvernatorul Cristian Popa.

Reducerea CAS, pe lista negocierilor

Negocierile din primele doua zile se vor purta la nivelul staffurilor tehnice si vor privi exclusiv executia bugetara de pana in prezent si cea de-a doua rectificare bugetara din acest an, care va include si reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, incepand cu 1 octombrie. Joi, 18 septembrie, vor incepe discutiile la nivel de ministri, printra care se numara ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu si ministrul Transporturilor, Ioan Rus.

In ultima zi figureaza o intalnire la nivel de conducere executiva a BNR cu misiunile complete ale FMI, Comisiei Europene si a Bancii Mondiale, urmata de o discutie ampla pe rectificarea bugetara, proiectul de buget pentru 2015, taxarea energiei (redeventele) si prognozele privind evolutia incasarilor ANAF.

O alta tema importanta a ultime zile o reprezinta reforma in sectorul energetic, unde va participa ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu. Autoritatile romane intentioneaza sa amane cu doi ani calendarul de liberalizare a pretului la gazele naturale furnizate populatiei, negociat in cadrul acordului cu FM, CE si BM.

Premierul Ponta a declarat miercuri ca raportul Ministerului Finantelor privind sistemul de redevente petroliere va fi discutat cu delegatia FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale in luna noiembrie, la viitoarea vizita in Romania a misiunii organismelor financiare internationale. "Cu siguranta, raportul pe care il intocmeste Ministerul de Finante, cu asistenta Bancii Mondiale, va fi discutat la urmatoarea vizita a delegatiei Comisiei Europene, Fondului Monetar Internationale si Bancii Mondiale la Bucuresti, vizita care, din cate stiu eu, va fi in luna noiembrie", a afirmat seful Executivului.

Misiunea FMI a plecat din Romania la finele lunii iulie fara a-si da acordul pe masurile promovate de Guvern, principala discutie vizand reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, chiar daca fusese amanata de la 1 iulie la 1 octombrie.

Misiunea comuna a aratat in acele discutii ca planurile autoritatilor sunt nerealiste, mai ales din perspectiva executiei bugetare de pana atunci, dar si in ceea ce priveste bugetul pentru 2015, cand trebuie realizata o noua reducere a deficitului bugetar, de la 2,2% din PIB la 1,4% din PIB, concomitent cu cresterea cheltuielilor pentru aparare.
Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, declara ulterior ca proiectul de buget pentru 2015 nici nu va putea fi eleborat pana spre sfarsitul anului, atunci cand se vor cunoaste mai bine mai multi indicatori macroeconomici.

Mai multi analisti apreciaza ca exista un mare risc ca acordul cu FMI sa fie rupt daca Executivul va pune in aplicarea toate promisiunile electorale, inclusiv majorari de pensii si salarii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri