Comisiile juridica si de administratie au aprobat, marti, cu 26 de voturi ”pentru” si 14 voturi ”impotriva”, ordonanta de urgenta 55/2014 privind posibilitatea alesilor locali ca pe o perioada de 45 de zile sa isi poata schimba partidul fara sa-si piarda mandatul. Membrii comisiilor nu au acceptat niciuna dintre propunerile PNL si PDL de respingere a acestei Ordonante de urgenta.

A fost respinsa si propunerea deputatului PPDD Daniel Fenchiu ca actul normativ sa se numeasca ”Ordonanta de urgenta privind reglementarea traseismului”. Deputatii PNL si PDL au declarat ca sunt impotriva ordonantei pe motiv ca este neconstitutionala, neexistand o urgenta in aceasta problema, iar domeniul reglementat este al legilor organice, in care este interzisa emiterea de astfel de ordonante. Gabriel Andronache (PNL) a spus ca ordonanta este “o capcana” pentru alesii care vor migra, pentru ca vor ramane fara mandat. “Aceasta ordonanta este neconstitutionala pentru ca incalca principiul egalitatii”, a mai spus Andronache.

Lucia Varga (PNL) a aratat ca este vorba doar de un blocaj politic, pentru ca PSD doreste sa controleze politic administratia locala prin aceasta ordonanta. Ioan Adam (PSD) a spus, in schimb, ca opozitia nu e in masura sa dea lectii de morala, avand in vedere ca mai multe legi importante, printre care si Codurile si legea educatiei au fost date prin ordonante de urgenta. “Ne dati lectii de morala, voi care toata paleta de legi importante, legea educatiei, codurile, au fost date prin ordonanta de urgenta? Pe de alta parte, nu-i urgenta ca este blocata administratia?”, a spus Adam. Ordonanta urmeaza sa fie supusa dezbaterii plenului Camerei Deputatilor.

Sursa foto: Shutterstock.com/ Aprobare lege