Biroul Electoral Central (BEC) a postat, marti, pe site-ul propriu, doua ghiduri video in care sunt prezentate informatii de instruire a presedintilor sectiilor de votare, pentru ca acestia sa transmita corect, pentru centralizare, prezenta la vot in ziua alegerilor prezidentiale.

In urma adoptarii Ordonantei de Urgenta 45/2014 privind modificarea si completarea Legii 370/2004 pentru alegerea presedintelui, pentru prima data, la alegerile prezidentiale din 2 si 16 noiembrie, Biroul Electoral Central va centraliza, in ziua scrutinului, informatiile privind prezenta la vot de la toate cele 18.553.294 de sectii de votare din tara si strainatate.

Anterior, BEC furniza publicului, in ziua alegerilor, date estimative privind prezenta la vot, in baza unui esantion reprezentativ format din aproximativ 3.000 de sectii de votare, precizeaza Mediafax. In materialul video de instruire li se aminteste presedintilor sectiilor de votare ca birourile electorale ale sectiilor de votare furnizeaza in ziua alegerilor date privind prezenta populatiei, potrivit unui program stabilit de BEC, respectiv la orele 10.00, 13.00, 19.00 si 21.00. Dupa ce va primi si centraliza informatiile primite, BEC va face anunturi privind prezenta la vot la orele 11.30, 14.30, 17.30, 20.30 si 22.30.

Presedintii sectiilor de votare vor primi telefoane mobile dedicate distribuite de Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), aparate care vor fi folosite pentru transmiterea, prin SMS, a prezentei la vot. In ghidul video se mai arata ca telefoanele personale nu vor putea fi folosite pentru transmiterea acestor SMS-uri si ca doar mesajele receptionate de la telefoanele primite in custodie vor fi recunoscute de sistem si vor fi acceptate pentru comunicarea datelor.

Reguli stricte pentru presedintii de birouri

Presedintii birourilor sectiilor de votare sunt informati ca vor putea transmite maximum trei mesaje cu datele solicitate pentru fiecare ora de raportare, in cel mult 30 de minute, fiind considerat corect ultimul SMS. Orice SMS transmis ulterior nu va mai fi acceptat de catre sistem.

Citeste si:
Definitie a "partidelor politice parlamentare" in OUG
Ordonanta de urgenta adoptata...

SMS-urile transmise vor contine informatii privind ora raportarii, numarul de alegatori inscrisi in copiile de pe listele electorale permanente, cei inscrisi in listele electorale suplimentare (alegatori din alta localitate, membrii biroului electoral si cei omisi din listele electorale permanente) si prezenti la vot pana la ora de raportare, precum si cei care au votat cu urna mobila, ca si cifra totala a acestora. Daca sistemul a receptionat un mesaj incorect, presedintii de sectii de votare vor fi contactati de biroul electoral de sector sau de biroul electoral judetean.

Presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare mai sunt informati ca in zilele de 30 si 31 octombrie, la ora 10.00, trebuie sa aiba telefoanele primite in custodie deschise si functionale pentru a participa la simularea generala.

De asemenea, in data de 2 noiembrie, respectiv in data de 16 noiembrie (cand vor avea loc primul, respectiv al doilea tur de scrutin) acestia trebuie sa transmita, la ora 7.00, date de informare test pentru verificarea functionalitatii sistemului. Materialele video de instruire au fost realizate de Autoritatea Electorala Permanenta, STS si INS.

Citeste si:
Rezultate finale: Basescu a castigat cu 50,33%. PSD contesta alegerile
Rezultate finale: Basescu a...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Noi rezultate BEC: Balansul voturilor intre Ponta si Iohannis