"Avem pentru prima data in istorie - sper si pentru ultima oara in urmatorii ani - excedent bugetar in sensul in care am cheltuit mai putin decat am incasat la buget pe primele noua luni. Noi, insa, ca sa putem sa ne dezvoltam, trebuie sa cheltuim mai mult asa incat va rog frumos sa folositi toate resursele pe care le aveti la dispozitie pentru investitii publice si ceea ce avem prevazut. Nu cred ca ajungem la 2,2% din PIB (deficit bugetar- n.r.) orice am face in ultimele doua luni, dar asta inseamna ca anul viitor va fi cu atat mai usor sa ne incadram in tintele fiscal-bugetare", a spus Ponta ministrilor, in sedinta de guvern, noteaza Mediafax.

Executia bugetara a trecut pe excedent dupa primele noua luni, influentata de venituri de peste 1,1 miliarde lei provenite in luna septembrie din certificatele pentru emisii de gaze cu efect de sera si transa a doua din impozitul pe constructiile speciale.

Incasarile in suma de 452 milioane lei din certificatele pentru emisii de gaze cu efect de sera emise de Ministerul Economiei si veniturile de 693,7 milioane lei din transa a doua a impozitului pentru constructiile speciale au dus executia bugetara de la un deficit de 0,24% din PIB in luna august la un excedent reprezentand 0,06% din PIB la finele lunii septembrie. Guvernul are ca tinta pentru sfarsitul acestui an un deficit bugetar de cel mult 2,2% din PIB.