Teodor Melescanu: Legislatia actuala nu permite infiintarea mai multor sectii de votare

Teodor Melescanu a declarat ca actuala legislatie nu permite infiintarea de noi sectii de votare in strainatate, pentrul cel de-al doilea tur la prezidentiale, insa au fost facute cateva propuneri la Biroul Electoral Central pentru a se remedia aceasta situatie.

Noul ministru de Externe, Teodor Melescanu, a declarat, marti, la iesirea de la Biroul Electoral Central (BEC), ca pe legislatia actuala nu este posibila infiintarea de noi sectii de votare in strainatate, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, potrivit Mediafax.

"In mare masura, pe legislatia actuala nu este posibil (sa se infiinteze noi sectii -n.r.). Se vor face derogari, daca se vor gasi modalitati de modificare, atunci putem discuta. Daca nu, ne vom concentra pe masurile care privesc fluidizarea votului", a spus Melescanu, intrebat daca la cel de-al doilea tur al alegerilor va fi suplimentat numarul sectiilor de votare din diaspora. Melescanu a spus ca le-a prezentat reprezentantilor Biroului Electoral Central o serie de propuneri, iar acestia au solicitat ca toate propunerile formulate in intalnire sa fie cuprinse intr-un document scris, care va fi transmis in cursul acestei zile.

"In legatura cu acest document, BEC va exprima puncte de vedere despre ceea ce putem sa facem si ceea ce nu putem sa facem", a spus ministrul de Externe, precizand ca, dupa finalizare, documentul va fi prezentat intr-o conferinta de presa, pentru a fi cunoscute propunerile MAE. Intrebat daca in acest moment nu este "clar" daca se pot infiinta noi sectii de votare, Melescanu a replicat: "E foarte clar ca nu e clar inca in acest moment".

Masurile propuse la BEC presupun o mai buna organizare pentru ca alegerile sa decurga bine

Aceste masuri presupun "o mai buna organizare, implicarea colegilor, implicarea oamenilor din diaspora, implicarea partidelor politice in cadrul sectiilor de votare, care toate sunt menite sa asigure o desfasurare cat mai rapida, dar in conditii de legalitate a procesului electoral", a explicat Melescanu. Masurile vor fi prezentate in scris de MAE dupa sedinta de Guvern, urmand ca ele sa fie discutate de BEC in sedinta de la ora 16:00, daca vor ajunge in timp.

Citeste si:
BREAKING: Teodor Meleșcanu, chemat la DNA
BREAKING: Teodor Meleșcanu,...

Teodor Melescanu a fost numit luni ministru de Externe, dupa ce Titus Corlatean a demisionat de la conducerea MAE. Titus Corlatean a spus, dupa ce si-a anuntat demisia, ca MAE isi mentine pozitia ca nu exista baze legale pentru infiintarea de noi sectii de votare in strainatate la turul al doilea. Corlatean a adaugat ca nu accepta ca MAE sa fie implicat in jocul electoral al "domnilor Basescu si Iohannis". Acesta si-a anuntat demisia dupa ce, saptamana trecuta, in Bucuresti si in mai multe orase din tara si din strainatate au avut loc manifestatii de protest fata de modul in care a fost organizat votul in diaspora la primul tur al prezidentialelor, manifestatiile avand si un caracter antiguvernamental.

Romanii din diaspora au votat in 294 de sectii

Romanii din strainatate au iesit, la primul tur al alegerilor prezidentiale, din 2 noiembrie, in numar record la vot, insa in mai multe capitale europene cozile au fost uriase, iar oamenii au protestat fata de inchiderea portilor in fata celor care nu au mai putut vota.
La inchiderea urnelor, sute de romani care voiau sa isi exercite dreptul de vot la Paris, Londra, Munchen si Viena nu au mai putut face acest lucru intrucat sectiile de votare s-au inchis. Nemultumiti ca au stat ore in sir la coada si ca procesul electoral s-a desfasurat cu greutate, oamenii au protestat vehement, iar la Paris au intrat cu forta in sediul Ambasadei in speranta ca vor fi lasati sa voteze daca sunt in incinta institutiei.

Romanii din diaspora au putut vota, in primul tur al alegerilor prezidentiale, in 294 de sectii de votare din 95 de state. MAE a trimis, pentru primul tur, 600.000 de buletine de vot. Potrivit cifrelor oficiale, in jur de trei milioane de romani traiesc in afara tarii, dar se estimeaza ca numarul lor este mai mare.

1. Cu cine ai votat in primul tur si pe cine vei vota in al doilea tur?


Citeste si:
Ce spune Donald Trump despre candidatura sa la prezidențialele din...
Ce spune Donald Trump despre...
Sursa foto: MediafaxFoto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri