Ministerul Afacerilor Externe (MAE), condus de Teodor Melescanu (ALDE), informeaza ca in prezent toate cele 441 sectii de votare organizate in afara Romaniei sunt operationale si functioneaza normal. "In afara unor incidente tehnice izolate, care au fost rezolvate rapid, la primele ore ale diminetii, toate activitatile din sectiile de votare din diaspora se desfasoara in parametri normali", arata MAE.

Prezenta la vot a cetatenilor romani este substantiala, iar personalul Ministerului Afacerilor Externe implicat in procesul electoral depune eforturi sustinute astfel incat ca toti cetatenii romani din strainatate sa isi exercite dreptul de vot, se arata in comunicat.

"Reamintim cetatenilor romani din strainatate ca la acest scrutin electoral Ministerul Afacerilor Externe a organizat un numar record de sectii de votare, mai mare decat dublul numarului de sectii organizate la scrutinele anterioare. Astfel, prin comparatie cu alegerile anterioare pentru Parlamentul European (2014, 2009 si 2007 – cand au fost organizate cate 190 de sectii), anul acesta s-au organizat cu 251 mai multe sectii de votare, numarul actual fiind de 441. Comparativ cu referendumul national pentru revizuirea Constitutiei din 2018 (378 de sectii), sunt organizate 63 de sectii in plus, iar in comparatie cu alegerile parlamentare din 2016 (417 sectii), cu 24 mai multe sectii de votare. In concluzie, numarul sectiilor de votare pentru cetatenii romani din strainatate nu s-a redus, dimpotriva s-a dublat, de la 190 la 441 in anul 2019", potrivit MAE.

Ministerul adauga ca "lista sectiilor de votare a fost stabilita pe baza propunerilor misiunilor diplomatice ale Romaniei, care au tinut cont de consultarile cu comunitatile romanesti din strainatate, de solicitarile acestora de organizare a unor sectii noi si de evaluarea modului in care s-au desfasurat procesele electorale anterioare in strainatate".

Ministerul Afacerilor Externe reaminteste cetatenilor romani aflati in strainatate ca pot vota la oricare dintre sectiile de votare organizate pe teritoriul statului in care se afla temporar. Prin urmare, in cazul in care la una dintre sectiile de votare se constata prezenta mai ridicata, ce implica un timp de asteptare mai mare pentru exercitarea dreptului de vot, Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani sa se deplaseze la cea mai apropiata sectie de votare.

Acestea sunt organizate in sediile misiunilor diplomatice si consulare ale Romaniei, in sediile institutelor culturale din strainatate, in cadrul consulatelor onorifice, dar si in alte locatii. Cele mai multe sectii de votare sunt organizate in Italia (76, cu 3 mai multe decat in 2016), Spania (50), Republica Moldova (36), SUA (31), Marea Britanie (29, cu 8 mai multe decat in 2016), Germania (25, cu 10 mai multe decat in 2016), Franta (17), Austria (9), Belgia (8).

Pe parcursul zilei au fost semnalate aglomerari de persoane la unele sectii de votare din strainatate. Au fost semnalate situatii punctuale in care grupuri compacte de alegatori au sosit simultan la aceeasi sectie de votare, afectand fluxul procesului de vot (un exemplu punctual vizeaza un grup de 5 autocare care au ajuns simultan la aceeasi sectie de votare). De asemenea, au fost semnalate situatii in care urnele de vot au fost umplute in urma exercitarii votului de catre un numar semnificativ de cetateni, fapt care a condus la intarzieri minore in procesul electoral, ca urmare a inlocuirii urnelor pline cu altele goale.

MAE afirma ca a promovat constant informatii cu privire la procesul electoral: numarul de sectii de votare, locatia acestora, atat pe pagina web precum si pe conturile de pe platformele social media ale MAE si ale misiunilor diplomatice si oficiilor consulare ale Romaniei in strainatate. "Demersul a fost dublat de catre misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei, care au promovat pe plan local informatii privind locatia sectiilor de votare, procedura de vot, conditiile in care poate fi exercitat dreptul la vot. Aceste demersuri au conferit alegatorilor posibilitatea de a se informa si de a alege locatiile proxime pentru exercitarea dreptului la vot".

In acest sens, "a fost creata pe pagina de internet a MAE o rubrica speciala, permanent actualizata, care contine informatii electorale utile. Acestea au fost preluate, in timp real, pe conturile de socializare Facebook si Twitter pentru a veni in sprijinul cetatenilor romani interesati".

Citeste si: Europarlamentare 2019, votul in diaspora: Cozi de 2.000 de oameni, in Stuttgart

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri