Decizia a fost luata in camera de consiliu, de un complet format din trei judecatori, care au analizat admisibilitatea in principiu a judecarii in recurs a dosarului in care primarul Sibiului si presedintele ales al Romaniei, Klaus Iohannis, a contestat raportul ANI in care se arata ca acesta a fost in incompatibilitate in perioada in care a reprezentat Primaria Sibiu in Adunarile Generale ale Actionarilor de la societatile Apa Canal si Piete. Recursul a fost formulat de Agentia Nationala de Integritate, dupa ce in septembrie 2013, Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestatia lui Iohannis si a dispus anularea deciziei de incompatibilitate, informeaza Mediafax.

Instanta suprema este cea care va decide definitiv daca presedintele ales Klaus Iohannis a fost sau nu in incompatibilitate. In 24 aprilie 2013, Agentia Nationala de Integritate anunta ca a constatat ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se afla in stare de incompatibilitate, intrucat are si calitatea de reprezentant al municipiului in Adunarea Generala a Actionarilor SC Apa Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 si SC Piete SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

Pe de alta parte, Curtea Constitutionala (CC) va dezbate, din nou, in 9 decembrie, articolul din Legea 161/2003 in baza caruia ANI i-a declarat incompatibili pe mai multi alesi locali, intre care si Klaus Iohannis. Este vorba despre articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, care prevede ca alesii locali sunt incompatibili daca ocupa si functii in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local sau sunt reprezentanti ai statului in adunarile generale ale unor societati comerciale de interes national.

Citeste si:

"Functia de primar si viceprimar, primar general si viceprimar al municipiului Bucuresti, presedinte si vicepresedinte al consiliului judetean este incompatibila cu (...) functia de reprezentant al unitatii administrativ-teritoriale in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului in adunarea generala a unei societati comerciale de interes national", prevede articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003. Articolul de lege a fost analizat in 7 octombrie de judecatorii constitutionali, care au amanat atunci pronuntarea unei solutii pana la 3 noiembrie, insa in ziua in care trebuiau sa emita o decizie, CC a decis repunerea cauzei pe rol si rediscutarea acesteia in 9 decembrie.

Victor Ponta, despre afirmatia ca ICCJ ii va da verdict nefavorabil lui Klaus Iohannis

Premierul Victor Ponta a fost intrebat, marti, daca isi mentine afirmatia facuta in urma cu cateva saptamani potrivit careia ICCJ ii va da un verdict nefavorabil lui Klaus Iohannis, el precizand ca a fost facuta in campania electorala si ca ii "pare rau" pentru multe lucruri pe care le-a spus atunci "Era campanie. Imi pare rau de multe lucruri pe care le-am spus in campanie si acum incerc doar, repet, sa inteleg. Si asa cum am invatat din victorii, o sa invat si din infrangeri", a spus Ponta.

Ponta a sustinut ca acum e important ca PSD sa demonstreze ca lucrurile spuse in campanie referitoare la renuntarea la cota unica, majorarea taxelor si impozitelor, desfiintarea DNA, au reprezentat "minciuni". "Acum important este sa asiguram o guvernare buna si eficienta asa cum am facut-o deja si, mai ales ca s-au terminat aleegrile, sa demonstram ca tot ceea ce s-a spus in campanie – si in campanie se spun multe lucruri – si anume ca renuntam la cota unica – nu renuntam, nu s-a pus niciodata problema, dar acum avem ocazia sa dovedim ca a fost o minciuna", a adaugat Ponta.