UDMR a decis sa iasa de la guvernare, a anuntat, joi, liderul Uniunii, Kelemen Hunor, precizand ca aceasta este o recomandare a Consiliului Permanent al Uniunii, iar decizia urmeaza sa fie validata in sedinta CRU din 13 decembrie.

Kelemen Hunor a anuntat, in urma sedintei Consiliului Permanent al UDMR, care a durat mai bine de cinci ore, ca recomandarea membrilor acestui for este ca UDMR sa iasa de la guvernare, noteaza Mediafax. El a precizat ca o decizie in aceas sens ar urma sa fie luata in sedinta din 13 decembrie a Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU) al UDMR.

Kelemen Hunor a spus ca in urma alegerilor prezidentiale UDMR a inteles mesajul electoratului, respectiv ca Uniunea sa se intoarca mai mult catre alegatori. ”Am inteles mesajul electoratului nostru: trebuie sa ne intoarcem mai mult catre alegatorii nostri, catre maghiarii din Romania care ne-au sustinut in momentele grele, dificile, in special cand am intrat in coalitia de guvenare”, a afirmat presedintele UDMR. El a mai spus ca Uniunea nu vrea sa creeze instabilitate prin iesirea de la guvernare si ca a ajuns la concluzia ca Guvernul poate functiona si poate avea stabilitate si fara UDMR.

Si fara UDMR, Guvernul Ponta are majoritate

”Am constatat ca si fara noi Guvernul Ponta are majoritate. (..) Stabilitatea politica nu depinde de participarea noastra la guvernare. Nu vrem sa cream instabilitate, sa dam jos guverne, nu exista nicio astfel de intentie de a da un vot negativ Guvernului, care si fara noi poate functiona (...) Recomandarea Consiliului Permanent pentru Consiliul Reprezentantilor Unionali care va avea loc pe 13 decembrie este continuarea a ceea ce stim foarte clar ca este de facut. Ne intoarcem si ne ocupam de comunitatea noastra, in Parlament vom sustine toate demersurile pentru sustinerea comunitatii noastre”, a afirmat liderul UDMR.

El a precizat ca decizia Consiliului Permanent al UDMR de a recomanda CRU iesirea de la guvernare a fost luata cu majoritate, fiind inregistrate doua abtineri si niciun vot impotriva, iar inaintea sedintei Consiliului Permanent au avut loc consultari cu organizatiile judetene ale Uniunii. Intrebat daca CRU, care va avea loc la Targu Mures, ar putea intoarce propunerea, liderul Uniunii a spus ca "orice este este posibil", dar nu crede ca se va intampla.

"Consideram necesar dialogul, in continuare, cu toate fortele politice, cu cei care guverneaza si cu cei care au avut votul cetatenilor in 2012 de a guverna pina in 2016. Cred ca, in continuare, vom sustine demersurile care, pentru fiecare cetatean, inclusiv pentru maghiarii din Romania, inseamna un pas inainte, inseamna cresterea nivelului de trai, a salariilor, locuri de munca, stabilitate economica. In acelasi timp, vrem sa mentinem ceea ce am obtinut in 25 de ani in ceea ce priveste drepturile maghiarilor si acest lucru inseamna un dialog permanent cu toate fortele politice", a spus Kelemen Hunor.

Intrebat daca UDMR are in vedere o colaborare cu PNL, liderul UDMR a afirmat ca are in vedere "un dialog cu toate fortele politice democratice". "Nu exista nicio solicitare nici din partea PNL, nici din partea noastra pentru un dialog. Am inteles ca PNL nu doreste sa guverneze, nu exista o astfel de posibilitate. Guvernul Ponta are majoritate, exista stabilitate politica si guvernamnetala, nu trebuie sa ne gandim la alte posibilitati, pentru ca nu exista o astfel de dorinta din partea nimanui, din partea noastra in niciun caz", a spus Kelemen Hunor.

Nu vom fi in coalitia de guvernare, nu vom fi in Guvern.

Intrebat mai departe daca s-a discutat despre alcatuirea unei majoritati parlamentare cu PNL, el a precizat ca nu s-a discutat nimic, "nicio colaborare cu PNL, cu opozitia actuala". "Nu vom fi in coalitia de guvernare, nu vom fi in Guvern", a subliniat Kelemen Hunor. El a mentionat ca nu voturile maghiarilor au dus la rezultatul obtinut de Klaus Iohannis, decizia iesirii de la guvernare nefiind luata in functie de viitorul lui Iohannis.

"Consideram ca votul din turul I si II a fost un mesaj clar al alegatorilor nostri. Nu cautam explicatii cum au votat cei din Harghita, Bihor sau Salaj. Conform calculelor noastre, 80 la suta din alegatorii nostri au votat in turul II cu Iohannis. Din partea noastra nu este un mesaj impotriva nimanui. Am luat decizia pentru a consolida relatia cu alegatorii nostri", a mentionat Kelemen Hunor. Intrebat cum comenteaza intentia PNL de a depune o motiune de cenzura in februarie si daca UDMR o va sustine, Kelemen a spus ca nu comenteaza.

"Guvernul Ponta are majoritate, cred ca trebuie sa mearga inainte. Cei de la PNL nu ne-au consultat, nu ma intereseaza ce face PNL. Ma intereseaza ce face UDMR. Pregatim o strategie pentru electoratul nostru, ne pregatim pentru Congresul UDMR din aprilie 2015 si alegerile din 2016. Va fi o discutie despre Legea electorala, Codul Electoral, cred ca din pozitia noastra dupa decizia CRU vom putea contribui la stabilitatea politica si la legislatia electorala. Nu astept nimic din partea PNL, ci de la alegatorii nostri. Eu trebuie sa fiu atent la ce vrea electoratul nostru, nu ce doresc alte partide", a conchis Kelemen.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri