El arata, intr-un mesaj transmis la aniversarea a 23 de ani de la aprobarea Constitutiei Romaniei, ca este este important sa fie privit retrospectiv, cu obiectivitate, simt critic si responsabilitate, si afirma ca modificarea Constitutiei poate fi, in actuala conjunctura politico-institutionala, o oportunitate in vederea remodelarii institutionale si restructurarii vietii politice, sociale si economice romanesti, conform Mediafax.

In opinia sa, multiplicarea artificiala a crizelor politico-institutionale din ultimul deceniu a adus Romania intr-un blocaj politic si institutional care afecteaza intreaga societate, iar conflictul institutional de la nivelul Executivului a degenerat, antrenand intreaga societate, tensiunile dintre diferitele puteri si autoritati publice avand drept consecinta dereglarea mecanismului separatiei si echilibrului puterilor in stat.

Modificarea Legii fundamentale, prioritara in 2015

In locul promovarii unor forme de echilibrare a puterilor a fost stimulat conflictul institutional dintre acestea, este opinia premierului. "Modificarea Constitutiei este un proiect de care avem nevoie si vizeaza atat transformari in raporturile dintre institutiile politice, cat si intarirea conditiilor participarii cetatenesti la luarea deciziilor pe toate nivelurile administratiei. O discutie de revizuirea/reformarea Constitutiei este absolut necesara, iar Ziua Constitutiei este cadrul potrivit pentru a reaminti aceasta necesitate, care trebuie sa devina o prioritate in anul politic 2015, degrevat de presiuni electorale", precizeaza Ponta.

El enumera, pe scurt, directiile revizuirii Constitutiei, cerute de societate si de evolutiile ultimilor ani, si anume definirea clara a puterilor executive si crearea cadrului pentru o buna colaborare institutionala in interiorul Executivului, asigurarea independentei justitiei si consolidarii statului de drept, eliminarea abuzurilor permise in prezent si protejarea mai buna a cetatenilor in fata noilor forme de imixtiune in viata privata, dezvoltarea democratiei participative, care sa completeze armonios democratia reprezentativa, intarirea mecanismelor de dialog intre institutiile politice si societatea civila, continuarea descentralizarii, inclusiv prin infiintarea regiunilor, ca unitate administrativ-teritoriala.

Reforma electorala, ceruta de premier

"Statul social puternic, drepturile si libertatile fundamentale, economia de piata, echilibrul si separatia puterilor, independenta justitiei - sunt elemente fundamentale pe care ni le dorim, cu totii, consolidate si respectate tot mai mult". adauga Ponta. El arata totodata ca revizuirea Constitutiei trebuie, in acelasi timp, sa fie completata de o reforma electorala autentica (printr-un nou Cod Electoral, reducerea numarului de parlamentari si "revenirea la un sistem electoral corect"), dar si de o modernizare si reformare autentica a administratiei locale (pentru diminuarea aparatului birocratic si eficientizarea administratiei).

Ponta isi incheie mesajul afirmand ca este esential ca toti cetatenii Romaniei, dar si pentru toti actorii politici responsabili, in special cei care isi asuma roluri de reprezentare politica, sa constientizeze ca Legea fundamentala este atat un act juridic menit sa instituie reguli de organizare si functionare a societatii, cat si un adevarat Pact social, care ofera cetatenilor garantia unei bune guvernari si protectie in fata abuzurilor de orice fel.